ГоловнаПолітика

Карпюк розповів про українця, який дав свідчення про чеченське минуле Яценюка

"2009 року до нього приїхала ФСБ, і він став основним свідком у Чеченській війні".

Карпюк розповів про українця, який дав свідчення про чеченське минуле Яценюка
Фото: Lb.ua

Звільнений з ув'язнення в Росії Микола Карпюк заявив, що українець Олександр Малофєєв, який заявив про участь Арсенія Яценюка в Чеченській війні, був кримським кримінальником.

Про це Карпюк сказав на пресконференції в Києві.

"Цей чоловік довго жив у Керчі, там у нього було дві кримінальні справи, за якими він відбував покарання. Він сам наркоман. На якомусь етапі в нього виникла неабияка ситуація в Криму, його почала переслідувати братва, і він утік до своєї мамі в Новосибірськ. Там за вбивство йому дали 23 роки. А у 2009 року до нього приїхали офіцери ФСБ, предметно з ним поспілкувалися. Він вивчив ситуацію, як і в яких місцях "воював", і став основним свідком у Чеченській війні. Цих свідків кілька. Наприклад, про Ногайський джамаат - свій свідок, який ніколи в Чечні не був, як і цей Малофєєв. І в кожній групі, на яку порушили кримінальні справи, є такі свідки, схожі на Малофєєва", - сказав він.

У 2015 році Малофєєва засудили в Росії до 24,5 років позбавлення волі за звинуваченням у збройних нападах на російських військовослужбовців у 1994-1995 і 2000 роках на території Чечні.

У вироку йшлося про те, що Малофєєв, як член партії "Українська національна асамблея - Українська народна самооборона" (УНА-УНСО), добровільно вступив у загін "Вікінг", створений Олександром Музичком (Сашком Білим), і через Панкіську ущелину на півночі Грузії прибув у Чечню, де воював проти російської армії.

Карпюк сказав, що Малофєєв ні до УНА-УНСО, ні до Чечні жодного стосунку не мав.

Малофєєва судили в тій самій справі, що й українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха. Однак проти Малофєєва кримінальну справу виділили в окреме провадження у зв'язку з укладенням досудової угоди про співпрацю.

Карпюк наполягає, що в Чеченській війні він не брав участі. "Скажу відверто, я був командиром УНСО під час війни в Придністров'ї і був 1993 року в Абхазії, але на Чеченську війну я не вирушав", - заявив Карпюк.

Карпюк зазначив, що в цей період у нього тяжко хворіла мати і, крім того, в період Чеченської війни націоналісти УНСО були зосереджені на придушенні сепаратистських настроїв у Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram