ГоловнаПолітика

Балух розповів про тортури в Росії

Побиття і знущання відбувалися вже після вироку.

Фото: Lb.ua

Проукраїнського кримського активіста Володимира Балуха, якого 7 вересня звільнили в рамках обміну з Росією у форматі "35 на 35", катували в колонії.

У понеділок, 16 вересня, він провів у Києві прес-конференцію, під час якої журналістам показали відеозапис, зроблений навесні 2019 року у виправній колонії №4 у місті Торжок. На ній Балух розповідає, що його жорстоко катували. Раніше це відео ніколи не демонстрували.

Фото: Lb.ua

За словами Балуха, перший раз його побили в день приїзду до Твері в СІЗО №1 в середині березня.

"Було жорстке фізичне насильство, тортури з погрозами сексуальної наруги... Було все: побиття, наволочка на голову, обливання водою, биття по всіх частинах тіла, електрошокер. Биття по п'ятах, по ногах, по вухах. Наволочку обливали водою і били по вухах. Ну і загроза сексуального насильства, коли шокер засовують в анальний отвір... Мета одна - зламати людину морально, підпорядкувати, принизити, змусити почуватися мерзотою", - розповів Балух на відео.

Фото: Lb.ua

За його словами, він отримав не менш ніж 150 ударів електрошокером у ділянці спини, ноги, сідниць.

Другий раз Балуха катували вже в колонії. "Фізичне насильство почалося відразу, з першої секунди приїзду сюди... Обличчя до стіни, ноги розтягнуті практично до шпагату, і в цей момент били", - розповів політв'язень.

"Відразу після цього всього знущання я перебував у стані прострації. Після катувань холодом [у штрафному ізоляторі] у мене жахливо болять суглоби, біль у ділянці печінки, постійно болить голова", - говорить Балух на відео.

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Нагадаємо, Володимир Балух після окупації півострова публічно висловлювався про те, що включення Криму до складу Росії є незаконним. На знак протесту в березні 2014 року він вивісив державний прапор України на даху свого будинку. Після цього окупаційна влада півострова почала переслідувати його.

У серпні 2017 року Роздольненський районний суд окупованого Росією Криму засудив Балуха до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні і штрафу в розмірі 10 тис. рублів. Його звинуватили в незаконному зберіганні боєприпасів і вибухових речовин, які нібито були знайдені на горищі його будинку.

У липні 2018 року той самий суд засудив Балуха до 5 років колонії загального режиму і штрафу 10 тисяч рублів у другій кримінальній справі - про дезорганізацію роботи ізолятора тимчасового тримання. Цю справу проти Балуха порушили через заяви начальника СІЗО в селищі Роздольне Валерія Ткаченка, який заявив, що Балух його побив.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram