ГоловнаПолітика

Зеленський розповів про очікування від саміту "нормандської четвірки"

Президент хоче обміну "всіх на всіх", розведення військ і чітких термінів виведення окупаційних сил.

Зеленський розповів про очікування від саміту "нормандської четвірки"
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський на брифінгу зі словацьким президентом Зузанною Чапутовою розповів про очікування від зустрічі з лідерами "нормандської четвірки" (Україна, Німеччина, Франція, Росія), яка може відбутися наприкінці вересня або жовтні.

"Остання зустріч нормандської четвірки відбулася в середині жовтня 2016 року. Тому чого я очікую? Я очікую, що ця зустріч урешті-решт відбудеться. Коли триває війна в країні, не можуть зустрічі відбуватися раз на три роки, у нас немає часу стільки чекати, тому що кожного дня гинуть наші хлопці", - сказав президент України.

За його словами, Україна налаштована на цій зустрічі не порушувати питання, а вирішувати їх.

"Вирішення питання остаточного обміну всіх наших полонених. Усіх на всіх. Остаточне рішення з чіткими термінами розведення військ. Золоте, Петровське, а потім - чіткі терміни, коли ми відводимо війська вздовж всієї нашої лінії зіткнення. Третє - якщо ми обговорюємо місцеві вибори на окупованих територіях, то ми повинні розуміти чіткі терміни виведення всіх військ з тимчасово окупованих територій.

Зеленський зізнався, що не впевнений у тому, що все це можна вирішити за одну зустріч, але додав, що розраховує на реальний результат. "У нас будуть складні переговори. Очікую, що європейські країни будуть підтримувати українську позицію", - сказав він.

Надалі, додав Зеленський, подібні зустрічі повинні відбуватися так часто, як потрібно для вирішення всіх питань, пов'язаних із повернення Донбасу і припиненням війни.

Нагадаємо, представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма побоюється, що на саміті "четвірки" Зеленський буде "один проти трьох" і лідери Франції і Німеччини підштовхуватимуть його до неприйнятних поступок Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram