ГоловнаПолітика

Польський інститут національної памяті залишився незадоволений заявою Зеленського щодо мораторію на пошукові роботи

"Це було не те, чого ми очікували".

Польський інститут національної памяті залишився незадоволений заявою Зеленського щодо мораторію на пошукові роботи
Кшиштоф Швагжик
Фото: IPN TV

Віцепрезидент Інституту національної пам'яті Польщі Кшиштоф Швагжик заявив, що Україна має зняти мораторій на проведення пошукових робіт польськими істориками без будь-яких умов.

На його думку, тільки в цьому разі польсько-український діалог матиме шанс на повний успіх, пише "Польське радіо".

"Ми очікуємо, що ця заборона буде скасована, і ми зможемо почати роботу, оскільки подібні роботи зараз безперешкодно може проводити в Польщі українська сторона", - зазначив Швагжик.

Віцепрезидент Інституту національної пам'яті Польщі в бесіді з агентством РАР наголосив, що зміна президента України дала надію на зміни в українській політиці з питання пошукових робіт. При цьому, додав Швагжик, візит нового президента України сам по собі ще не приніс прориву, оскільки Зеленський не оголосив про скасування мораторію, а тільки повідомив про те, що це станеться в майбутньому.

"Слід сказати більше: не тільки не була зроблена така декларація, а й заява президента також свідчила про те, що це, здебільшого, компетенція українського уряду, який формується, і це має поєднуватися з упорядкуванням українських місць пам'яті в Польщі. Це було не те, чого ми очікували. Принаймні ті, хто розраховував на розблокування можливості проводити роботу в Україні", - сказав Швагжик.

Він додав, що пов'язувати заборону, яку українська сторона ввела в односторонньому вигляді, з питанням упорядкування українських місць пам'яті Інститут національної пам'яті Польщі вважає недоцільним.

"Діалог можливий, коли заборона буде скасована, і не можна це поєднувати з будь-якими умовами", - додав Швагжик.

Нагадаємо, 2017 року Інститут національної пам'яті України ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у зв'язку з актами вандалізму щодо пам'ятників і пам'ятних знаків на українських могилах у Польщі, зокрема демонтажем українського пам'ятника в с.Грушовичі під Перемишлем.

У грудні 2017 року президент Петро Порошенко провів перемови з президентом Польщі Анджеєм Дудою з цього приводу. На них була досягнута домовленість про необхідність зняти мораторій на ексгумацію поляків, але цього так і не було зроблено.

Наприкінці серпня 2019 року президент Володимир Зеленський після перемов з Дудою сказав, що Україна готова зняти мораторій і запропонував побудувати на кордоні з Польщею меморіал примирення. Також він заявив, що Польща має упорядкувати українські пам'ятники.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram