ГоловнаПолітика

Зеленський ветував новий Виборчий кодекс

На сайті Ради зазначено, що в ньому містяться положення, що не відповідають Конституції.

Зеленський ветував новий Виборчий кодекс
Владимир Зеленский
Фото: Макс Левин

Президент України Володимир Зеленський ветував новий Виборчий кодекс. Про це свідчить інформація на сайті Верховної Ради.

На сайті зазначено, що "документ готується до розгляду з вето президента".

"Аналіз положень Кодексу, якими визначається порядок застосування виборчої квоти, розподілу депутатських мандатів і визначення обраних кандидатів у виборчому регіоні та в загальнодержавному виборчому окрузі, дає підстави для висновку про фактичне збереження складової, характерної для пропорційної системи із закритими списками", - йдеться в тексті пропозицій.

Крім того, у пропозиціях зазначено, що Виборчий кодекс, який надійшов на підпис президенту, містить положення, які не відповідають Конституції України, а також не враховують останні зміни у виборче законодавство.

"Не можу підтримати Виборчий кодекс України в запропонованій редакції, повертаю його для повторного розгляду і пропоную доопрацювати з урахуванням наведених зауважень з метою забезпечення належної регламентації виборчого процесу", - йдеться в тексті пропозицій президента.

Нагадаємо, Рада ухвалила Виборчий кодекс 11 липня 2019 року. Перед цим парламент 17 разів повертався до розгляду поправок до документа.

Виборчий кодекс був ухвалений в першому читанні в листопаді 2017 року мінімально необхідною кількістю голосів. Він об'єднав у собі положення п'яти законів: про вибори президента, про вибори народних депутатів, про місцеві вибори, про Центрвиборчком і про державний реєстр виборців.

Кодекс розроблявся на базі проєкту, підготовленого робочою групою під керівництвом Юрія Ключковського та зареєстрованого ще в березні 2010 року. Тоді над кодексом працювали провідні фахівці з виборчого законодавства, документ отримав позитивний висновок Венеціанської комісії.

Кодекс передбачає відмову від змішаної системи виборів за мажоритаркою і перехід на пропорційну з відкритими партійними списками. Виборчий бар'єр залишиться на рівні 5%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram