ГоловнаПолітика

Зеленський відмовився визнати перемогу Філатова у парі щодо мосту

Мер Дніпра побоюється, що йому готують власне "Грибовицьке сміттєзвалище".

Зеленський відмовився визнати перемогу Філатова у парі щодо мосту
Фото: НАШ

Президент Володимир Зеленський відмовився визнати перемогу мера Дніпра Бориса Філатова у парі щодо ремонту Центрального мосту.

Два місяці тому Зеленський і Філатов домовилися, що якщо цей міст не буде відкритий до 14 вересня, мер Дніпра піде у відставку. Рух по мосту відкрили ще 7 вересня.

Але Зеленський, який в суботу, 14 вересня, приїхав перевірити міст, залишився незадоволений. Він здивувався, чому міст досі не введений в експлуатацію, на що Філатов відповів, що така процедура не передбачена в принципі.

"Є проєкт. Як підтверджує сам проєктант, проєкт виконаний. Всі роботи виконані, на аварійність моста це не впливає. Тобто все, що в проєкті, ми зробили. Звичайно, можна було зробити міст розвідний або кришталевий... Це капітальний ремонт, а не реконструкція. За капітальним ремонтом в Києві чотири мости ремонтуються і на них є рух. Точно так само, коли ми ремонтували міст, по ньому теж був рух. Але ми з вами укладали парі на те, що ми повинні відкрити міст. Ми відкрили міст", - сказав він.

"А можна давати людям їздити? Це безпечно?" - запитав Зеленський. Мер запевнив, що безпечно.

"Якщо [глава Офісу президента] Андрій [Богдан] захоче закрити міст, він може його закрити. Але тоді...", - розвів руками Філатов. Богдан, як відомо, був адвокатом Ігоря Коломойського, з яким у Філатова зараз погані стосунки.

Богдан, який перебував поруч, після цього запропонував послухати "правоохоронні органи, начальника СБУ" Андрія Олійника.

"Ми займаємося критичною інфраструктурою, до якої належить зазначений стратегічний міст, що з'єднує правий берег з лівим. За нашими даними, [в ньому] є приховані дефекти - тріщини бетону", - сказав той.

Якість ремонту також розкритикував ректор Придніпровської державної академії будівництва та архітектури Микола Савицький.

"Міст здали, але є серйозні питання. Несучі конструкції - їх стан невідомий. Небезпека в тому, що залізобетонні конструкції прогонових будівель мостів укріплені попередньо напруженою арматурою, яка схильна до корозійного розтріскування. Це як гітарна струна - в будь-який момент може тріснути. В якому стані шар, що захищає цю арматуру, на жаль, невідомо. За нашими даними, попередній ремонтний шар був повністю демонтований. Це погано", - сказав він.

Зрештою Зеленський вирішив підбити підсумки, відмовившись визнати перемогу Філатова.

"Є нормальна новина і не дуже. Не дуже з того, що я бачу, зараз виходять якісь розбірки між мером і Службою безпеки. Хтось не розуміє якість моста, хтось підтверджує, що все здано і можна їздити. Я думаю так: міст зроблений в терміни, але якість ми не можемо підтвердити... Люди їздять? Їздять. Тобто міст відкритий. Але якщо там є якісь помилки і хтось там провалиться?" - сказав він.

"Парі триває", - підсумував Зеленський.

Філатов своєю чергою висловив сподівання, що Центральний міст не почне "пахнути Грибовицьким звалищем", натякнувши на методи боротьби попередньої влади з мером Львова Андрієм Садовим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram