ГоловнаПолітика

Законопроєкт про столицю розділяє посаду мера і голови КМДА, а також повертає районні ради

Голова КМДА зможе призупинити дії будь-якого акта.

Законопроєкт про столицю розділяє посаду мера і голови КМДА, а також повертає районні ради
Фото: Анна Стешенко

Депутати від фракції "Слуга народу" пропонують повернути в Києві районні ради і розділити посаду мера і голови Київської міської державної адміністрації. Відповідний законопроєкт зареєстровано у Верховній Раді 13 вересня, але текст документа наразі не оприлюднений.

Проєкт закону стосується внесення змін до Закону "Про столицю України - місто-герой Київ".

У попередній редакції законопроєкту, яку має LB.ua, йдеться, зокрема, про те, що "Київську міську державну адміністрацію очолює голова, який призначається і звільняється з посади президентом України за поданням Кабінету Міністрів України". Посада голови КМДА - не сумісна з будь-якими іншими посадами.

До повноважень голови КМДА, зокрема, входить можливість "призупинити дії будь-якого акта місцевого самоврядування шляхом висловлення протесту в письмовій формі з одночасним зверненням до суду". Для цього передбачені такі рядки: не пізніше ніж 7 днів - щодо кадрових призначень на посади керівників структурних підрозділів виконавчих органів Київської міської ради та районних у місті Києві рад; не пізніше ніж 14 днів - щодо актів індивідуальної дії; не пізніше 30 днів - щодо актів нормативно-правового змісту.

Якщо ж голова КМДА не звернувся до суду або суд відхилив його позов, то відповідний акт набирає законної сили.

Також законопроєкт пропонує відновити районні ради в Києві та виконавчі комітети цих рад. Бюджет Києва формуватиметься з міського та районних бюджетів у столиці.

Над текстом законопроєкту працював колишній нардеп Юрій Ганущак. Однак у коментарі LB.ua він сказав, що не знає, яким був його фінальний варіант. За його словами, схожий проєкт закону він подавав ще в 2012 році.

Нагадаємо, 4 вересня Кабінет Міністрів погодив звільнення мера Києва Віталія Кличка з посади голови КМДА, але президент Володимир Зеленський досі не звільнив його.

У 2003 році Конституційний Суд вирішив, що Київська міськадміністрація паралельно виконує функції виконавчого органу Київради та місцевого органу виконавчої влади і тому її має очолювати лише особа, яка була обрана київським міським головою.

Однак коли президентом став Віктор Янукович, підконтрольна "регіоналам" парламентська більшість проголосувала за надання йому права призначати головою КМДА будь-яку людину на свій розсуд, а не того, за кого голосували кияни. В результаті цього в листопаді 2010 року тодішнього мера Леоніда Черновецького на посаді голови міськадміністрації змінив Олександр Попов, а Партія регіонів отримала реальну владу в місті.

У травні 2014 року мером Києва був обраний Віталій Кличко, і новий президент Петро Порошенко після вступу на посаду відразу призначив його головою КМДА. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram