ГоловнаПолітика

Баканов міг порушити закон про корупцію через подарунок, отриманий на ювілеї Суркіса, - "Схеми"

Гостям дарували фоторамки Fendi вартістю 15 тис. гривень.

Баканов міг порушити закон про корупцію через подарунок, отриманий на ювілеї Суркіса, - "Схеми"
Фото: Макс Левин

Голова Служби безпеки Іван Баканов міг порушити статтю закону України "Про запобігання корупції" через отриманий ним подарунок на ювілеї соратника Віктора Медведчука Григорія Суркіса.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Журналісти "Схем" помітили, що 4 вересня гості Григорія Суркіса, в тому числі голова СБУ Баканов, залишали свято в "Інтерконтиненталь" з жовтими пакетами елітного бренду Fendi.

Від гостей, які також були на святі, журналісти дізналися, що було в пакетах. Зокрема, візитерам подарували книгу про життєвий шлях іменинника під назвою "Епоха Суркіса", а також - фоторамку бренду Fendi, в яку гості повинні помістити оперативно роздруковану спільну з іменинником фотографію.

Журналісти дізналися, що на подарованих рамках був штрихкод елітного магазину в Італії. Зателефонувавши туди, "Схеми" з'ясували, що саме таку фоторамку з натуральної шкіри там продають за 540 євро - це близько 15 тисяч гривень.

Разом з тим, відповідно до окремих статей Закону України "Про запобігання корупції", голова СБУ не може прийняти подарунок, який коштує більше, ніж прожитковий мінімум для працездатних осіб (близько 2 тисяч гривень).

Таким чином, якщо Іван Баканов також отримав у подарунок фотографію з ювіляром Суркісом у рамці Fendi, яка коштує близько 15 тис. гривень, він порушив окремі статті цього закону. За порушення цих правил голова СБУ може отримати штраф від 1700 до 3400 гривень і конфіскацію дорогої фоторамки.

Нагадаємо, 4 вересня Григорій Суркіс відзначав 70-річний ювілей у київському готелі "Інтерконтиненталь". На заході були десятки гостей, політиків, нардепів, три президенти України - Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко. Журналісти "Схем" також помітили бізнесмена Віктора Пінчука з дружиною, сина колишнього генпрокурора Юрія Луценка Олександра, ексголову СБУ Василя Грицака, чинного голову СБУ Івана Баканова і першого помічника президента Сергія Шефіра.

За даними "Схем", близько опівночі Баканов і Шефір разом покинули "Інтерконтиненталь". За даними авторів матеріалу, за два тижні до свого дня народження Суркіс приїжджав в офіс СБУ на Володимирській.

Пізніше Баканов розповів журналістам, що був на ювілеї Суркіса "як оперативний співробітник".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram