ГоловнаПолітика

Представництво ЄС і Посольство Канади в Україні негативно оцінили законопроєкт 1008, - ЗМІ

Відповідний лист було направлено до Офісу Президента. У ньому наголошується, що законопроєкт, який регламентує діяльність органів суддівського самоврядування, має бути доопрацьований.

Представництво ЄС і Посольство Канади в Україні негативно оцінили законопроєкт 1008, - ЗМІ
Фото: goodvin.info

Представництво ЄС в Україні та Посольство Канади в Україні направили до Офісу Президента спільний лист, в якому висловили свою позицію щодо законопроєкту №1008 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського самоврядування», пише Судово-юридична газета..

У листі йдеться про те, що ЄС і Канада загалом вітають прагнення парламенту і уряду швидко просувати реформи в судовій системі і системі прокуратури, проте низку положень законопроєкту 1008 необхідно доопрацювати.

Зокрема, експерти розкритикували положення, що стосуються скорочення чисельності суддів Верховного Суду. У повідомленні говориться, що будь-яке скорочення суддів ВС має базуватися на ретельному аналізі його нинішньої структури, навантаження на суддів і юрисдикції. Позиція європейських експертів і канадських дипломатів в цьому аспекті така: поступове зниження навантаження ВС за рахунок оптимізації його структури і застосування розширених процедурних фільтрів в перспективі дозволить скоротити кількість суддів, не порушуючи міжнародних стандартів незалежності судової системи.

Також у закордонних представництв виникла низка питань до процесу реформування Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), зокрема в ролі міжнародних експертів у відборі членів комісії, а також до питання створення Комісії з етики та доброчесності при Вищій раді правосуддя.

У листі йдеться, що перезавантаження ВККС і створення нової Комісії з етики та доброчесності буде неефективним без реформування ВСП.

Також західні партнери нагадали представникам української влади, що за судовою реформою будуть уважно спостерігати бізнес-спільнота і іноземні інвестори, адже передбачувана і незалежна судова система - ключовий фактор для залучення і підтримки іноземних інвестицій.

Крім цього вони нагадали, що ЄС і Канада є головними партнерами України протягом останніх кількох років і в рамках партнерства нашій країні була надана значна політична, фінансова та технічна підтримка в багатьох галузях.

За даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі України в І півріччі 2019 року ЄС і Канада стали одними з найбільш великих донорів за обсягами фінансування проєктів міжнародної технічної допомоги. Так за даними відомства Євросоюз реалізує проєкти на загальну суму близько 470 млн доларів, а Канада - на суму понад 140 млн доларів США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram