ГоловнаПолітика

У ЦВК прокоментували подання Зеленського про розпуск Комісії

Центрвиборчком відмовився "сприймати звинувачення, які нівелюють факт проведення чесних, демократичних виборів".

У ЦВК прокоментували подання Зеленського про розпуск Комісії
Фото: EPA/UPG

Центральна виборча комісія висловила свою позицію з приводу подання Президента про дострокове припинення повноважень її складу, яке профільний комітет Ради схвалив 11 вересня.

Відповідну заяву оприлюднено на сайті ЦВК.

"Якщо розглядати початок процесу дострокового припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії як політичний крок або політично мотивоване рішення, вважаємо за необхідне акцентувати, що такі дії несуть за собою і політичну відповідальність як Президента України, так і Верховної Ради України. Комісія готова прийняти таке рішення. Однак усі звинувачення, які нівелюють факт проведення чесних, демократичних виборів і їх визнання народом України і міжнародним співтовариством, ЦВК відмовляється сприймати", - підкреслили в Центрвиборчкомі.

Зокрема, в заяві йдеться про скасування реєстрації кандидата в депутати від одномандатного виборчого округу №169.

"Судом встановлено, що ЦВК не мала на меті створити кандидату будь-які перешкоди в реалізації пасивного виборчого права. Одночасно повідомляємо, що рішення про скасування реєстрації кандидата в ОВО №169 не є безпрецедентним, оскільки протягом виборчого процесу було скасовано 154 реєстрації кандидатів у депутати", - йдеться в заяві.

У контексті питання одномандатного виборчого округу №198 ЦВК заявляє, що в останньому рішенні суду від 9 вересня вказано, що з її боку не було ніяких невиправданих зволікань під час встановлення результатів виборів у цьому окрузі.

Раніше повідомлялося, що глава Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук вважає подання про розпуск ЦВК політичним. На її думку, звільнення всього складу Центрвиборчкому повинно мати під собою дуже серйозні мотиви.

Як повідомлялося раніше, Рада може розглянути подання президента Володимира Зеленського про дострокове припинення повноважень членів ЦВК вже у четвер, 12 вересня.

Офіційною підставою для розпуску ЦВК в "Слуга народу" називають бездіяльність комісії на парламентських виборах, а також "незаконне скасування реєстрації кандидатів від партії і затримку з встановленням результатів виборів в окремих округах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram