ГоловнаПолітика

Сліпачук вважає подання про розпуск ЦВК політичним

"Звільнення всього складу Центрвиборчкому повинно мати під собою дуже серйозні мотиви".

Сліпачук вважає подання про розпуск ЦВК політичним
Татьяна Слипачук
Фото: Макс Левин

Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук вважає політичним подання президента про припинення повноважень членів ЦВК.

Про це вона сказала після рішення профільного комітету Ради, який рекомендував парламенту достроково припинити повноваження всіх членів Комісії, передає кореспондент LB.ua.

На думку Сліпачук, рішення про розпуск Комісії може поставити під сумнів легітимність проведення останніх виборчих кампаній.

"Звільнення всього складу Центрвиборчкому повинно мати під собою дуже серйозні мотиви. Якщо звільняється вся Комісія, отже, вона робила щось таке, що підриває засади Конституції, державного устрою, правомірності і легітимності виборчого процесу", - пояснила вона.

"Я вважаю це суттєво політичним рішенням", - зазначила Сліпачук.

Голова ЦВК також додала, що Комісія буде робити все, щоб довести безпідставність мотивувальної частини подання президента Володимира Зеленського. У той самий час, якщо парламент усе ж звільнить членів ЦВК, звертатися до суду вона не має наміру.

Нагадаємо, сьогодні комітет Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував парламенту достроково припинити повноваження всіх членів ЦВК. Парламент може розглянути це питання у четвер, 12 вересня.

Офіційною підставою для розпуску ЦВК у "Слузі народу" називають бездіяльність комісії на парламентських виборах, а також "незаконне скасування реєстрації кандидатів від партії і затримки зі встановленням результатів виборів в окремих округах.

Згідно зі статтею 31-1 закону про Центрвиборчком, повноваження всього складу ЦВК можуть бути достроково припинені парламентом за вмотивованим поданням президента України. Відповідно до закону, Рада повинна прийняти рішеннями не менш ніж двома третинами від її конституційного складу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram