ГоловнаПолітика

Депутати поставили під загрозу міжнародні закупівлі ліків (оновлено)

Комітет охорони здоров'я терміново готує правки.

Депутати поставили під загрозу міжнародні закупівлі ліків (оновлено)
Фото: 2day.kh.ua

Нова редакція закону "Про державні закупівлі", прийнята у вівторок у першому читанні, скасовує можливість закуповувати ліки за допомогою міжнародних організацій. Однак члени комітету охорони здоров'я мають намір до другого читання внести правки, щоб ця можливість залишилася ще мінімум на два роки.

Про це повідомила у фейсбуці член комітету Ольга Стефанишина.

"Зараз є розуміння, що міжнародні закупівлі потрібно продовжити мінімум на два роки для ліків і медвиробів, вакцин - назавжди. Такі правки домовилися подати спільно з Михайлом Радуцьким між першим і другим читанням", - написала Стефанишина.

Згодом більшість закупівель має перейти до ДП "Медичні закупівлі України".

За даними громадської організації "Пацієнти України", в разі скасування міжнародних закупівель українські пацієнти ризикують залишитися без таких важливих ліків і виробів, як Космеген, Онкоспар, Ервіназа (дитяча онкологія), радіофармацевтичні препарати з коротким терміном придатності, потрібні кардіохірургії катетери Сван-Ганса і стенти.

Крім того, міжнародні закупівлі вперше за останні роки забезпечили доступність усіх необхідних вакцин за національним календарем.

"Без можливості закупівлі через міжнародні організації ці життєво необхідні препарати будуть для нас втрачені назавжди, адже національний закупник ДП «Медичні закупівлі» не має юридичних можливостей використовувати під час закупівлі такі механізми, якими володіють міжнародні організації", - йдеться в заяві "Пацієнтів України".

"Зараз медичні закупівлі регулюються двома законами: "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до необхідних лікарських засобів і медичних виробів шляхом здійснення держзакупівель із залученням спеціалізованих організацій" і "Про державні закупівлі" від 25.12.2015. Перший - основний закон - втрачає чинність у березні 2020. У другий закон, як показало сьогоднішнє голосування в першому читанні, хочуть внести правку, яка прибирає механізм закупівлі через міжнародні організації. Тобто вже через півроку ми втратимо інструмент міжнародних закупівель ліків і правове регулювання цього механізму", - сказала в коментарі LB.ua виконавчий директор БФ "Пацієнти України" Інна Іваненко.

"Завдяки міжнародним закупівлям вдалося прибрати всі корупційні схеми, які існували в МОЗ до 2015 року. Громадські організації наполягають на їх обов'язковому продовженні. У нас уже велася інформаційна кампанія про необхідність продовжити закон про міжнародні закупівлі як додатковий інструмент для МОЗ. Але народні депутати, які внесли новий законопроєкт на голосування, не врахували чинний механізм міжнародних закупівель, який дозволив подолати корупцію під час закупівлі препаратів від онкології, вакцин тощо.

За думку Іваненко, недавно створене ДП "Медичні закупівлі", "по-перше, не встигло наростити потенціал, по-друге, не володіє такими юридичними повноваженнями, як міжнародні агентства закупівель".

Нагадаємо, в жовтні 2018 року було створено держпідприємство "Медичні закупівлі України" для організації і проведення закупівель лікарських засобів, медичних виробів, допоміжних засобів, інших товарів медичного призначення (медичних товарів), послуг і закупівель за рамковими угодами медичних товарів і послуг в інтересах замовників відповідно до закону України "Про державні закупівлі".

Також заплановано ввести електронний каталог лікарських засобів і медичних виробів, який буде мати вигляд онлайн-магазину в системі ProZorro. Це дозволить медичним установам зручно, без бюрократичної тяганини, самостійно купувати ліки і медичні вироби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram