ГоловнаПолітика

У ПАРЄ наполягають на доступності Цемаха для нідерландських слідчих у справі MH17

"Росія є державою-членом Ради Європи і як така юридично зобов'язана боротися з безкарністю".

У ПАРЄ наполягають на доступності Цемаха для нідерландських слідчих у справі MH17
Фото: Lb.ua

Переданий Росії в рамках обміну Володимир Цемах - "підозрювана особа "в справі катастрофи літака рейсу MH17 і повинен залишатися доступним для нідерландських органів, які розслідують цю справу.

Про це заявила глава Комітету з правових питань Парламентської асамблеї Ради Європи Сунна Аверсдоттір.

"Той факт, що Україна дозволила пану Цемаху поїхати в Росію не означає, що йому більше не потрібно співпрацювати в розслідуванні цієї жахливої події. Росія є державою-членом Ради Європи і як така юридично зобов'язана боротися з безкарністю", - йдеться в заяві, опублікованій на сайті ПАРЄ.

Аверсдоттір додала, що на початку жовтня комітет призначить доповідача, який повинен оцінити прогрес, досягнутий в розслідуванні катастрофи малайзійського боїнгу над Донбасом і притягнення до відповідальності винних.

Нагадаємо, 7 вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами в форматі 35 на 35. В рамках обміну Україна віддала Росії колишнього бойовика угруповання "ДНР" Володимира Цемаха,який є важливим свідком у справі МН17.

Цемах був командиром роти найманців в 2014 році в Сніжному, є одним з підозрюваних в розслідуванні загибелі "Боїнгу" МН-17. Бойовика дістали зі Сніжного ціною життя розвідника Олександра Колодяжного - він помер від травм, отриманих під час спецоперації, 11 липня.

Нідерланди просили Україну не видавати Цемаха Росії, але встигли допитати, поки він перебував у Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram