ГоловнаПолітика

МЗС Молдови пообіцяло співпрацювати з Україною у справі судді Чауса

Остаточне рішення буде за суддями після завершення судової реформи в країні.

МЗС Молдови пообіцяло співпрацювати з Україною у справі судді Чауса
Николай Чаус
Фото: www.facebook.com/ukrop.ukraine

Міністр закордонних справ Молдови Ніку Попеску обіцяє співпрацю з Україною в справі екстрадиції колишнього судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса, обвинуваченого в корупції. Дипломат підкреслив, що остаточне рішення у цій справі все одно залишиться за судовою владою.

Таку заяву Попеску зробив під час прес-конференції з міністром закордонних справ Вадимом Пристайком у Києві.

"Судова і виконавча влада відокремлені одна від одного. Зараз Молдова проходить через судову реформу. У нас перехідний період від судочинства, яке було політично обґрунтоване в період попереднього уряду, до незалежного від виконавчої влади. Тому зараз немає результату, який я міг би вам повідомити або пообіцяти. Але я можу пообіцяти, що ми будемо робити все, щоб працювати з Україною в цій та інших справах", - сказав Попеску.

Нагадаємо, в липні під час візиту до Києва прем'єр-міністра Молдови Майї Санду президент Володимир Зеленський порушив питання екстрадиції в Україну Чауса. За його словами, Молдова пообіцяла посприяти екстрадиції.

Суддю-втікача Чауса 28 лютого 2017 року затримали в Молдові за запитом Генпрокуратури України. Його підозрюють в отриманні в серпні 2016 року $150 тис. хабара за умовний термін для 74-річної пенсіонерки, яка торгувала димедролом та іншими наркотичними речовинами. Отримані гроші суддя засунув у скляні банки, одну з яких встиг закопати.

Чауса не затримали через його суддівський імунітет і він утік до Криму, окупованого Росією. З судді зняли недоторканність уже після втечі. Зараз Україна домагається екстрадиції Чауса.

Комісія при президенті Молдови відхилила запит Чауса про політичний притулок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram