ГоловнаПолітика

Пристайко: саміт "нормандської четвірки" може відбутися до кінця вересня

"У нас є домовленість майже з усіма учасниками "нормандського формату"".

Пристайко: саміт "нормандської четвірки" може відбутися до кінця вересня
Фото: Макс Левин

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко повідомив, що саміт лідерів "нормандської четвірки" (Україна, Франція, Німеччина, Росія) може відбутися до кінця вересня.

Таку заяву він зробив на брифінгу з міністром закордонних справ Молдови Ніку Попеску, відповідаючи на запитання журналістів.

"Ми плануємо проведення цієї зустрічі в "нормандському форматі". Можу сказати, що є ініціатива взагалі провести це найближчим часом. Як мінімум президент Зеленський готовий це зробити не до грудня, він готовий це зробити в цьому місяці", - сказав він.

Пристайко сказав, що Зеленський не збирається п'ять років вести переговори про проведення саміту і хоче зустрітися з лідерами Франції, Німеччини і Росії якнайшвидше.

"У нас є домовленість майже з усіма учасниками "нормандського формату". Можливо, ми проведемо ще одну розмову по телефону з усіма радниками голів держав, щоб вийти максимально швидко", - сказав міністр.

Нагадаємо, на початку вересня Пристайко взяв участь у восьмигодинних переговорах у Берліні, де зустрічалися радники голів "четвірки".

"Нормандська четвірка" - формат переговорів про вирішення конфлікту на Донбасі, до складу якої входять Україна, Німеччина, Франція і Росія. Останній саміт "нормандської четвірки" відбувся ще восени 2016 року. Колишній президент Петро Порошенко неодноразово говорив, що проблема "нормандського формату" не в його складі, а в небажанні Кремля до мирного врегулювання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram