ГоловнаПолітика

Нардеп Козак "забув" задекларувати цивільну дружину, на яку оформлена частка в російському бізнесі Медведчука, - "Схеми"

Уродженка Львова з українським та російським паспортами Наталя Лавренюк виявилася матір'ю дитини Тараса Козака.

Нардеп Козак "забув" задекларувати цивільну дружину, на яку оформлена частка в російському бізнесі Медведчука, - "Схеми"
Тарас Козак
Фото: epravda.com.ua

Цивільна дружина народного депутата від "Опозиційної платформи - За життя" Тараса Козака Наталя Лавренюк має загальний нафтовий бізнес в Росії з подружжям Оксаною Марченко та Віктором Медведчуком і численне майно в Україні. Але парламентарій не згадує про неї в своїй декларації, йдеться в розслідуванні програми "Схеми: корупція в деталях".

Уродженка Львова з українським та російським паспортами Наталя Лавренюк має 25-відсоткову частку в компанії "НЗНП Трейд", яка бурить нафтові свердловини в Ханти-Мансійському автономному окрузі Росії. Дані про це містяться в реєстрі юридичних осіб Росії.

Дружина народного депутата від "Опозиційної платформи - За життя" Віктора Медведчука Оксана Марченко контролює в цій компанії 61%. Це - частка кіпрської компанії Ventolor Holding LTD, якою одноосібно володіє українська телеведуча через фірму TUMILLON INVESTMENTS LTD.

В Україні Наталія Лавренюк значиться власницею приватного підприємства "Лілія", яке, за даними джерел "Схем" в податковій, не приносить їй доходів. У той же час журналісти виявили у неї 12 квартир в Києві і Львові та ще з десяток земельних ділянок в Київській області. Сукупно за останні 14 років офіційні доходи Лавренюк склали близько 5 млн гривень.

За даними розслідувачів, Наталя Лавренюк - постійна супутниця народного депутата Тараса Козака в закордонних відрядженнях щонайменше з 2005 року. Вони разом подорожували в Росію і Європу: літаками, автобусами і машинами. Спільних перельотів протягом 10 років журналісти нарахували понад 100 - це Париж, Ніцца, Флоренція, Рим, Лондон, Цюріх, різні курортні острови.

У вересні 2018 року, як зафіксували журналісти, вона прилетіла до Києва в компанії бізнесмена Нісана Моїсеєва, а також депутата і соратника Медведчука Тараса Козака. Літаком, який здійснював рейс за спостереженнями "Схем", користується Козак.

Крім того, партнерка сім'ї Медведчука в Росії Лавренюк виявилася матір'ю дитини Тараса Козака, що підтвердив він сам.

"Ні дитини, ні Лавренюк, ні оформлений на неї бізнес в Росії і майно в Україні депутат в декларацію не вніс. Приховування відомостей про особу, з яким декларант перебуває у фактичних шлюбних відносинах, і недекларування оформленого на нього майна і бізнесу - це злочин, кажуть антикорупційні юристи", - відзначають "Схеми".

У вересні 2018 "Схеми" повідомляли, що дружина Медведчука володіє одним з найбільших нафтових родовищ в Росії. Сумарні запаси нафти оцінюються в 123,7 мільйона тонн, газу - в 3439 мільйонів кубічних метрів.

Віктор Медведчук, кум президента Росії Володимира Путіна, раніше підтвердив, що вона є власницею бізнесу в Росії, а управляє бізнесом він сам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram