ГоловнаПолітика

Депутат від "ЄС" побачила міжнародну змову і держзраду у звільненні Цемаха

Партія підозрює ОП у тиску на суд.

Депутат від "ЄС" побачила міжнародну змову і держзраду у звільненні Цемаха
Ирина Фриз
Фото: Укринформ

Представники «Європейської Солідарності» закликають правоохоронні органи розслідувати факти тиску з боку Офісу президента на апеляційний суд з метою звільнити під особисте зобов'язання свідка у справі про збитий пасажирський рейс Boeing-777 МН17 Володимира Цемаха. Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук написала народна депутатка фракції «Європейська Солідарність» Ірина Фріз.

«Суд відпустив фігуранта справи про збиття МН-17 Цемаха, якого наші спецслужби привезли з окупованої території в результаті спецоперації. Варто нагадати, що на видачі Цемаха Росії наполягали в Кремлі. Отже, рішення суду свідчить про те, що Офіс президента впливає на рішення судової гілки влади, що суперечить не тільки Конституції, а й усім принципам поділу влади. Ми звертаємося до СБУ, ГПУ і ДБР з вимогою порушити кримінальні справи за ознаками злочинів з кваліфікацією відповідно до статті 111, 386, 396, 375, а також 376 для встановлення осіб, які були причетні до впливу на судову інстанцію щодо порушення питання про звільнення Цемаха» , - повідомила Ірина Фріз.

Парламентарій вважає, що, відпустивши свідка, у справі, пов'язаній з підтвердженням на міжнародному рівні дій країни агресора, суд надав допомогу Російській Федерації в захисті позиції їх невтручання в події на Донбасі.

«Звільнення Цемаха без завершення процесуальних дій з боку міжнародних слідчих є ознакою змови і державної зради відповідно до п.2 ст.111 КК України і багатьох інших статей Кримінального кодексу України. Державна зрада у формі надання допомоги іноземній державі (РФ) не викликає сумнівів, оскільки Кремль отримав можливість позбутися нищівних доказів у справі», - прокоментувала Фріз.

Вона зазначила, що ігнорування українською владою і представниками правоохоронних органів звернень європейських партнерів про необхідність збереження важливого свідка можуть ускладнити відносини між Україною і Європейським Союзом.

«Рішення суду відбулося на тлі звернення 40 депутатів Європарламенту до Зеленського, які просили не допустити видачі цінного свідка Росії. Третього вересня слідчі з Нідерландів звернулися з проханням допитати Цемаха у справі.

Це рішення підриває позиції України в інших міжнародних судових процесах. Наших партнерів з Нідерландів і інших країн ЄС грубо «послали», відмовивши в запиті і зухвало відпустивши свідка в дуже важкому міжнародному злочині на волю», - написала Ірина Фріз.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram