ГоловнаПолітика

Путін застеріг Зеленського від "переслідування" Медведчука

"Ризикують наступити на ті самі граблі, що і Порошенко".

Путін застеріг Зеленського від "переслідування" Медведчука
Путин и Медведчук (архивное фото)
Фото: kremlin.ru

Президент Росії Володимир Путін заявив: якщо українська влада буде "переслідувати" партію Віктора Медведчука "Опозиційна платформа "За життя", то це буде "величезною помилкою" для президента України Володимира Зеленського.

Про це Путін заявив, виступаючи на Східному економічному форумі, передає "Цензор.Нет".

Він назвав партію ОПЗЖ "парламентською опозицією, яка має за собою довіру значної кількості виборців, що підтверджено під час демократичних виборів".

"Якщо сьогоднішня влада почне переслідування опозиції, то нічого доброго з цього не вийде... Було б дивно, якби почалося якесь закручування гайок... Вони не бігають по площах, не вимагають неможливого, вони працюють у рамках Конституції України, в рамках чинного закону. І на мій погляд, було б великою помилкою, якби робилися спроби заважати реалізації їхніх конституційних прав", - додав Путін.

Президент РФ також зазначив, що не бачив заяви Зеленського про іноземне фінансування "ОПЗЖ".

"Якщо така заява була, це означає, що діюча сьогодні влада в Києві ризикує наступити на ті самі граблі, на які наступало і колишнє українське керівництво в особі колишнього президента пана Порошенка".

Нагадаємо, 31 серпня в інтерв'ю телеканалу "1+1" Зеленський заявив, що проросійська партія Медведчука "Опозиційна платформа - За життя" фінансується готівковими грошима з-за кордону. "Це буде дуже гучна історія, яка дуже погано закінчиться", - сказав тоді президент.

На початку серпня вийшло розслідування The Insider, Bellingcat і BuzzFeed, яке стосується фінансування проросійської партії "Ліга Півночі" в Італії. У ньому говориться, що радники лідера цієї партії Маттео Сальвіні регулярно літають до Москви і іноді повертаються звідти приватними літаками. Журналісти натякали, що цими літаками з РФ в Італію возять готівку.

Медведчук раніше представляв Україну в гуманітарній групі на переговорах у Мінську. Порошенко називав його роботу зі звільнення заручників ефективною. При цьому останній масштабний обмін заручниками між Україною та проросійськими бойовиками "Л/ДНР" на Донбасі відбувся 27 грудня 2017 року.

У листопаді 2018 року журналісти "Схем" повідомляли, що впродовж останніх чотирьох місяців вони зафіксували кілька зустрічей Порошенка з Медведчуком, причому в одному з випадків Медведчук приїжджав до експрезидента додому в Козин. Це сталося напередодні введення Росією санкцій проти українських громадян і компаній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram