ГоловнаПолітика

Порошенко: п'ять років тому Росія підписала в Мінську протол про виведення військ з України

Одним із пунктів також було звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб.

Порошенко: п'ять років тому Росія підписала в Мінську протол про виведення військ з України
Фото: EPA/UPG

Схиливши Росію до підписання мінського протоколу 5 вересня 2014 року, Україна змогла згуртувати міжнародну підтримку і отримати союзників і партнерів, які всі ці роки тиснули на РФ шляхом уведення санкцій. Про це до п'ятиріччя підписання документа написав у фейсбуці лідер партії "Європейська Солідарність", експрезидент Петро Порошенко.

"Усі ці п'ять років Росія намагається всіляко замовчати, забути, не помічати цієї першої важливої домовленості. Адже в мінському протоколі за підписом Російської Федерації були зафіксовані ключові елементи мирного плану президента Порошенка: негайне припинення вогню, забезпечення постійного моніторингу за кордоном з боку ОБСЄ і виведення російських військ і зброї з території України. Як і негайне звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб", - зазначив Порошенко.

При цьому він відзначив роботу української делегації в Уельсі на саміті НАТО 2014 року, яка "змусила Росію поставити свій підпис 5 вересня в Мінську".

"Саме тоді на саміті НАТО відбулися критично важливі зустрічі світових лідерів, зокрема в унікальному форматі Велика 5 + Україна. Саме тоді Україна нарешті згуртувала міжнародну підтримку, отримавши готовність союзників і партнерів - і через застосування санкцій, і військову допомогу - тиснути на Росію - не тільки політично, а й конкретними мотиваційними заходами. Ми вперше на практиці перевірили ефективність формули - рішучість України, помножена на підтримку союзників, дає стримування Росії через збільшення для неї ціни агресії", - написав лідер "ЄС".

"Сьогодні Росія намагається забути про цей протокол і, відповідно, ігнорувати виконання своїх зобов'язань, щоб нав'язати свій порядок врегулювання, змусивши Україну прийняти капітуляцію, і розбити міжнародну солідарність. Розвиток українського війська, інтеграція в ЄС і НАТО шляхом реформ і зміцнення міжнародної коаліції на підтримку України - це запорука перемоги і процвітання України. Це те, від чого новому керівництву в жодному разі не треба відступати, які б обіцянки, гарантії чи запевнення не йшли з Москви", - резюмував Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram