ГоловнаПолітика

ООН оприлюднила доповідь Гутерреша про порушення прав людини в окупованому Криму

Доповідь буде представлена 23 вересня на 74-й сесії ООН.

ООН оприлюднила доповідь Гутерреша про порушення прав людини в окупованому Криму
Фото: EPA/UPG

Організація Об'єднаних Націй на своєму офіційному сайті оприлюднила доповідь генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша про порушення прав людини в окупованому Росією Криму.

Доповідь буде представлена 23 вересня на 74-й сесії ООН, передає Укрінформ.

У висновках і рекомендаціях доповіді ООН про становище з правами людини в Криму йдеться, що за звітний період організації "не вдалося знайти взаємоприйнятної формули для забезпечення доступу Управління Верховного комісара ООН з прав людини в Крим".

Також у доповіді міститься заклик до Росії виконати всі свої зобов'язання щодо дотримання прав людини згідно з міжнародним гуманітарним правом.

"Не менш важливо забезпечити ефективне розслідування всіх заяв про жорстоке поводження, катування і насильницькі зникнення в Криму, а також забезпечити, щоб права на свободу вираження поглядів, мирних зібрань, асоціації, думки, совісті і релігії могли здійснюватися будь-якою особою або групою осіб в Криму без будь-якої дискримінації з будь-яких підстав", - йдеться у висновках і рекомендаціях доповіді ООН.

Владі Російської Федерації пропонується поважати право на мирні збори і зняти обмеження, введені щодо кримськотатарської громади, включаючи заборону на діяльність Меджлісу, з метою збереження її представницьких інститутів. Крім того, владі Російської Федерації необхідно забезпечити доступність освіти українською мовою.

Нагадаємо, 10 липня Великобританія закликала РФ дозволити спостерігачам від міжнародних організацій в'їзд на територію окупованого Криму і зажадала звільнити всіх політв'язнів.

У лютому 2019 року Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні констатувала, що в Криму ведеться боротьба з придушення будь-якої незгоди і критичних поглядів.

Крім того, в Криму дуже обмежене право на віросповідання, особливо у кримських татар. Також на півострові обмежується свобода слова шляхом неправомірного використання Росією антитерористичного законодавства.

У липні Росія не пустила в анексований Крим Моніторингову місію ООН. Спостерігачам ООН довелося здійснювати моніторинг на адміністративному кордоні з окупованим РФ півостровом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram