ГоловнаПолітика

Переможцем конкурсу на посаду "мовного омбудсмена" став екснардеп Тарас Кремінь

До конкурсу були допущені 11 кандидатів.

Переможцем конкурсу на посаду "мовного омбудсмена" став екснардеп Тарас Кремінь
Тарас Креминь
Фото: Сергей Нужненко

Переможцем конкурсу на посаду Уповноваженого із захисту державної мови став колишній народний депутат Тарас Кремінь. Його кандидатура вже відправлена на затвердження Кабінету Міністрів.

Про це повідомила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"За результатами відкритого конкурсу комісія більшістю голосів рекомендувала мені, як Уповноваженому, для подання Кабінетові Міністрів України кандидатуру Креміня Тараса Дмитровича", - написала вона на своїй сторінці у фейсбуці.

За словами Денісової, з 14 кандидатів до конкурсу були допущені 11. Всі вони надали комісії документи про вищу освіту, володіння державною та англійською мовами, а також мали досвід правозахисної діяльності і захисту державної мови.

Тарас Кремінь - український політик і вчений. За фахом - вчитель української мови та літератури, англійської мови та зарубіжної літератури. Навчався в аспірантурі і докторантурі. Кандидат філологічних наук, доцент.

Обирався депутатом Миколаївської обласної ради, яку очолив у 2014 році. Народний депутат України VIII скликання. Очолював підкомітет з питань дошкільної, загальної середньої, інклюзивної освіти, а також забезпечення реалізації права на освіту осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія, територія проведення АТО і територія населених пунктів на лінії зіткнення Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

Є співавтором законів "Про освіту", "Про професійну передвищу освіту", "Про середню освіту" та "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Посаду Уповноваженого із захисту державної мови передбачено ч. 2 ст. 50 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". "Мовного омбудсмена" повинен буде призначити Кабінет Міністрів України.

Його оберуть з трьох кандидатів, яких нададуть Уповноважений з прав людини, Мін'юст і Мінкультури.

Вимоги до кандидатів на посаду уповноваженого із захисту державної мови також прописані в законі: вік не молодше 35 років на день подачі, вища освіта, володіння державною та англійською мовами, досвід правозахисної діяльності або досвід діяльності із захисту державної мови, високі ділові та моральні риси, відповідний освітній і професійний рівень.

Нагадаємо, новий мовний закон був ухвалений ще в квітні, але набув чинності тільки в середині липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram