ГоловнаПолітика

Окружний адмінсуд Києва призупинив ліквідацію УПЦ КП

Слухання, зірване минулого тижня, мало відбутися 11 вересня.

Окружний адміністративний суд Києва призупинив ліквідацію Української православної церкви Київського патріархату. Відповідне рішення суду опубліковано на сайті патріархату.

Суд задовольнив заяву адвокатів УПЦ КП щодо забезпечення позову, яким церква просила визнати незаконними дії Мінкульту з ліквідації Київського патріархату. Зокрема, голові ліквідаційної комісії митрополиту Черкаському ПЦУ (Православної церкви України) Йоану заборонили вчиняти будь-які дії з майном Київської патріархії УПЦ КП, а також будь-які дії з ліквідації Релігійної організації Київська патріархія УПЦ КП.

Нагадаємо, наприкінці липня Мінкульт підтвердив ліквідацію УПЦ Київського Патріархату. Після цього предстоятель церкви Філарет звернувся до суду.

Окружний суд мав розглядати цей позов 27 серпня, але прихильники Філарета зірвали засідання суду. Слухання перенесли на 11 вересня.

20 червня "собор" УПЦ КП, скликаний почесним патріархом Православної церкви України Філаретом, скасував рішення про розпуск Київського патріархату і відмовився від Томосу про автокефалію. Після цього Православна церква України відібрала у Філарета Київську патріархію.

2 липня УПЦ КП звернулася до ОАСК з проханням скасувати ліквідацію патріархату. Вся УПЦ КП, як і вся Українська автокефальна православна церква, 15 грудня 2018 року об'єдналася в помісну Православну церкву України. Відповідно, жодні рішення, розпорядження або інші документи, видані від імені Київського патріархату або її статутних органів після реєстрації Київської митрополії ПЦУ 30 січня 2019 року, не мають канонічної і юридичної сили і не підлягають виконанню. Однак синод ПЦУ не зміг переконати Філарета у тому, що Київського патріархату більше немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram