ГоловнаПолітика

Україні необхідне надзвичайне, революційне посилення розвідок, - експерт

"Питання посилення розвідувальних структур - це питання амбіцій військово-політичного керівництва держави".

Україні необхідне надзвичайне, революційне посилення розвідок, - експерт
Валентин Бадрак
Фото: Макс Левин

Сьогодні Україна має унікальну можливість змін і посилення в розвідувальної сфері, вважає директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння (ЦДАКР), член правління Українського інституту безпекових досліджень (УІБД) Валентин Бадрак. Про це він заявив під час круглого столу "Як посилити розвідувальні органи України" в Інституті Горшеніна.

"Ми переконані в тому, що Україні необхідне надзвичайне, революційне посилення розвідок. Український інститут безпекових досліджень вивчав, на рівні 2010-2011 років, роботу російських спецслужб в Україні з 2005 по 2010 рік - не потрібно бути фахівцем, щоб побачити, що тут творилося. Ми порівнювали роботу спецслужб РФ з роботою майстра-борця на килимі, а українські спецслужби тоді нагадували підлітка, який тільки отримує якийсь досвід у боротьбі. Сьогодні ситуація істотно змінилася на краще, але ми знову порівнюємо майстра з нехай досвідченим, але юніором. Тому посилення потрібне в усіх площинах. Перш за все, це законодавче забезпечення, підготовка кадрів, ресурсне і технічне забезпечення. Фактично ми змушені сказати, що коли ми аналізуємо роботу іноземних розвідок, то бачимо дуже серйозні зміни. Вони пов'язані з тим, що сьогодні розвідки найбільш впливових країн працюють на випередження в технологіях, забезпечуючи технологічну перевагу. Вони повністю роблять акценти на використанні штучного інтелекту, автоматизації, на втручанні в телекомунікаційні мережі і захист цих мереж. У всіх цих сферах у нас є певні проблеми", - сказав Валентин Бадрак.

На думку експерта, українській розвідці необхідно перейти від збору інформації до більш активних дій. І тут найголовніше - воля і бажання військово-політичного керівництва країни.

"Але головна теза, яку я хотів би озвучити - українським розвідувальним структури слід перейти від просто збору і аналізу інформації і підготовки рішень до активних операцій. І в тому числі в прихованій площині. Ознаки активних інформаційних і інформаційно-психологічних операцій ми якщо і бачимо, то дуже мало. У той час як таких ознак з боку тієї ж РФ величезна кількість. Росія створила таємний фронт проти України, і саме українським розвідкам під силу здійснити такий самий хід - створити таємний фронт проти РФ. Питання посилення розвідувальних структур - це питання амбіцій військово-політичного керівництва держави. Якщо президент і його команда будуть мати такі амбіції, то механізмів посилення буде досить", - підкреслив Валентин Бадрак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram