ГоловнаПолітика

"Слуга народу" зареєструвала два "телевізійних" законопроєкти

Документи передбачають зміни в діяльності Нацради з телерадіомовлення і монополістів у сфері телекомунікаційного зв'язку.

"Слуга народу" зареєструвала два "телевізійних" законопроєкти
Фото: facebook.сом/Yevheniya Kravchuk

Група народних депутатів від "Слуги народу" зареєструвала два законопроєкти, пов'язані з телебаченням.

Нардеп Євгенія Кравчук на своїй сторінці в фейсбуці повідомила, що разом з колегами Микитою Потураєвим, Олександром Ткаченком, Гео Леросом і Павлом Сушко вони пропонують внести зміни до закону "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" (законопроєкт 2036, - ред.) і "затвердити нарешті адекватну процедуру призначення і звільнення членів Нацради".

"Нагадаю, що чинне законодавство передбачає двомісячну відсутність членів Нацради, які призначаються за квотою Верховної Ради України, поки триває процедура відбору і їх призначення. Ми вважаємо це неприпустимим і хочемо забезпечити безперервну роботу регулятора", - пояснила депутат.

Другий законопроєкт (2035) пов'язаний з діяльністю операторів цифрового мовлення. За словами Євгенії Кравчук, суть проекту важко пояснити простою мовою, але "від цього документа фактично залежить інформаційна безпека України".

"Суть в тому, що сьогодні загальнонаціональне цифрове ефірне мовлення залежить від приватних компаній з непрозорою структурою власності і невідомими кінцевими бенефіціарами. Наприклад, компанія-оператор цифрового сигналу «Зеонбуд». Вона з'явилася ще за часів прем'єрства Януковича, а під час його президентства влада перетворила її в монополіста. Хто стоїть за цією компанією, невідомо. 100% частка в статутному капіталі належать кіпрській компанії. Кіпрська компанія, в свою чергу, належить п'яти іншим компаніям, чотири з яких зареєстровані на Британських Віргінських островах, і одна - в Белізі. Своїми кінцевими бенефіціарами ТОВ «Зеонбуд» вказує п'ять громадян Латвії і одного громадянина Великобританії. Ось таким нехитрим чином все загальнонаціональне цифрове наземне ефірне мовлення зараз контролюється компанією-фігурантом численних журналістських розслідувань. До речі, в різний час цю компанію пов'язували з регіоналами, а то і з росіянами", - розповіла нардеп.

"Саме тому в законопроєкті ми виписали цілу низку вимог до засновників, учасників, власників провайдерів програмної послуги, а також операторів телекомунікацій з загальнонаціональним покриттям, які будуть гарантувати неможливість протиправного впливу держави-агресора на інформаційний простір України", - додала вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram