ГоловнаПолітика

Порошенко не прийшов на допит у ДБР через роботу в Раді

Замість п'ятого президента із заявою в Бюро прийшов його адвокат.

Порошенко не прийшов на допит у ДБР через роботу в Раді
Петр Порошенко в Верховной Раде
Фото: Макс Левин

П'ятий президент України Петро Порошенко не прийшов у Державне бюро розслідувань на допит як свідок.

Про це повідомив гендиректор ДБР Роман Труба у своєму Telegram-каналі.

Він розповів, що замість Порошенка прийшов його адвокат, який пояснив причину неявки роботою в парламенті.

"Порошенко сьогодні не з'явився на допит у ДБР. Прийшов його адвокат, пояснив причину неявки свого підзахисного - він тепер народний депутат України і працює в сесійному залі. Не виключаю, що така аргументація буде використовуватися тепер як кліше при наступних неявках на слідчі дії в ДБР", - написав Труба.

"Нагадаю, що депутатський імунітет поки що не дозволить застосувати до нього норму КПК про примусовий привід. Але є одне "але". У народних депутатів є лише три місяці, щоб використовувати цю можливість. Парламент сьогодні відправив у минуле депутатську недоторканність. З січня 2020 року вона перестане бути ширмою для уникнення відповідальності", - додав директор ДБР і заявив, що Бюро надішле Порошенкові повторну повістку.

Адвокат експрезидента Ігор Головань прокоментував агентству "Інтерфакс-Україна" подію. Він розповів, що виклик Порошенка планувався у вівторок на 14:00.

Відповідаючи на питання про те, чи прийде Порошенко у вівторок у ДБР, він сказав: "Думаю, що ні". "Ми вважаємо. Що робота в парламенті є поважною причиною", - сказав Головань.

Він також не зміг відповісти, в якій саме справі викликали експрезидента, зазначивши лише, що в усіх чотирьох провадженнях він викликався як свідок.

"Сьогодні мова йшла, наскільки ми змогли зрозуміти з повістки, про видання одного з указів. Ми поставили питання слідчому ще 15 серпня, щоб вони пояснили суть кримінального провадження. Відповіді ми не отримали", - сказав адвокат.

Нагадаємо, ДБР зареєструвало сім проваджень за заявами колишнього заступника голови Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова. Більшість із них стосуються Порошенка. Портнов вважає, що Порошенко причетний до державної зради, спроби захоплення державної влади, перевищення влади і службових повноважень під час Революції гідності у 2014 і наступних позачергових виборів президента.

25 липня Порошенка допитали в ДБР як свідка, і він отримав повістку на наступний допит.

6 серпня стало відомо, що Держбюро відкрило провадження проти Порошенка через незаконний перетин кордону під час поїздки на Мальдіви. Раніше Порошенко заявив, що жодної повістки чи запрошення в ДБР він не отримував, а також що стосовно нього немає відкритих кримінальних справ.

13 серпня в ДБР заявили, що отримали дозвіл суду на допит Порошенка із застосуванням поліграфа.

Портнов у лютому 2014 року втік до Росії і переховувався там, а також в Австрії до 2019 року. 19 травня він повернувся в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram