ГоловнаПолітика

Омбудсмен РФ Москалькова заявила, що зараз оформлюють документи на обмін полоненими

За її словами, потрібно виконати низку юридичних процедур.

Омбудсмен РФ Москалькова заявила, що зараз оформлюють документи на обмін полоненими
Татьяна Москалькова

Уповноважена при президенті РФ з прав людини Тетяна Москалькова заявила, що зараз оформлюють документи для взаємного звільнення утримуваних осіб між Росією і Україною. Про це вона розповіла, відповідаючи на запитання студентів у Московському міському педагогічному університеті, передає "Інтерфакс-Україна".

"Дуже важливо, щоб люди могли повернутися додому. Потрібно виконати низку юридичних процедур, пов'язаних з оформленням документів, іншими питаннями, але процес почався, такі переговори ведуться", - сказала Москалькова.

Нагадаємо, останнім часом російські та українські ЗМІ активно обговорюють тему можливого обміну в'язнів між Україною і Росією. 21 серпня російські ЗМІ також повідомляли про можливу видачу Україні п'ятьох політв'язнів, а в московському СІЗО "Лефортово" підтвердили, що політв'язнів Балуха, Карпюка, Клиха, Кольченка і Сущенка перевезли до них. Також з'явилася інформація, що Сенцова перевезли в СІЗО Москви. Адвокат режисера цієї інформації не підтвердив. Однак мати Сенцова Людмила повідомила, що "Олег уперше за довгий час не подзвонив їй", хоча раніше завжди робив це наприкінці місяця.

28 серпня керівника "РИА Новости Украина" Вишинського, обвинуваченого в державній зраді, випустили з-під варти під особисте зобов'язання. Пізніше стало відомо, що його звільнення відбулося в рамках підготовки до обміну "35 на 35" і за згодою самого Вишинського.

29 серпня з'явилася інформація, що в Кремлі не готові офіційно повідомляти про процес обміну утримуваних осіб між Москвою і Києвом, але визнали, що "контакти на цю тему здійснюються".

Затримка з обміном утримуваними особами між Україною і Росією може бути пов'язана з бажанням РФ отримати свідка у справі MH17 Володимира Цемаха. Про це без вказівки джерел повідомили кілька людей, серед яких головний редактор "Цензор.Нет" Юрій Бутусов, колишній нардеп Мустафа Найєм і засновник міжнародної дослідницької групи Bellingcat Еліот Хіггінс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram