ГоловнаПолітика

Зеленський доручив Раді скасувати мораторій на продаж землі до грудня

Кабмін до жовтня має підготувати відповідний законопроєкт.

Зеленський доручив Раді скасувати мораторій на продаж землі до грудня
Фото: Макс Левин

Президент Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів до жовтня розробити законопроєкт про продаж землі сільськогосподарського призначення і запустити ринок землі до кінця року.

Про це він заявив на нараді з Кабміном, Радою і правоохоронцями, передають "Українськi Новини".

"Розробити і внести на розгляд парламенту законопроєкт про ринок земель сільгосппризначення і скасування мораторію на продаж землі до 1 жовтня 2019. Прийняти закон про ринок земель сільгосппризначення і скасувати мораторій на продаж землі до 1 грудня 2019 року", - сказав він.

Зеленський також закликав пояснити суспільству, що модель земельної реформи спрямована на розвиток фермерства і захист інтересів власника, тому забирати землю ніхто не буде.

Нагадаємо, в Україні багато років чинний мораторій на продаж землі, його вперше ввели 2002 року на п'ять років. Мораторій розглядали як тимчасовий захід, обумовлений тодішнім хаосом на ринку землі. З тих пір мораторій багато разів продовжували, востаннє - до 1 січня 2020 року. Продовження мораторію має технічний характер і не має сенсу, оскільки продаж землі все одно заборонено через відсутність закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Скасування мораторію вимагає Міжнародний валютний фонд і підтримують провідні українські економісти. Попередній президент Петро Порошенко підтримував земельну реформу, але проти неї була Верховна Рада.

Президент Зеленський говорив, що планує запустити ринок землі 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram