ГоловнаПолітика

Китай офіційно заявив про невтручання в угоду між "Мотор Січчю" і китайською компанією

Тиск США на Україну в цьому питанні також неприпустимий.

Китай офіційно заявив про невтручання в угоду між "Мотор Січчю" і китайською компанією
Посол КНР в Украине Ду Вэй
Фото: Анна Стешенко

Китай на офіційному рівні заявив про невтручання в «комерційну угоду» між «Мотор Січчю» і китайською компанією. Про це на брифінгу заявив Посол КНР в Україні Ду Вей, передає кореспондент LB.ua.

«Усе, що стосується питання співпраці «Мотор Січі», це комерційна діяльність і бізнес між двома приватними підприємствами. У цьому контексті я хочу озвучити три позиції. Перше, найголовніше, щоб ведення комерційної діяльності відбувалося на ринкових умовах. Друге - всі підприємства, які ведуть таку діяльність на нашій території, повинні поважати закони Китаю. І третє - права всіх підприємств, які ведуть комерційну діяльність на території України, повинні бути захищені», - заявив він.

Посол підкреслив, що на рівні уряду Китай жодним чином не впливає на процес укладення можливої комерційний угоди між «Мотор Січчю» і китайським підприємством.

«Це всього лише бізнесова угода. І складно спрогнозувати, які будуть подальші дії. Але ми точно не беремо участі в цьому і не втручаємося в цей процес», - додав він.

Зазначимо, що американська сторона негативно оцінює можливу співпрацю «Мотор Січі» і китайської компанії.

«Якщо описати торговельну війну США і Китаю, то я можу сказати: якщо потрібно воювати в цьому ключі, то ми готові... Жоден тиск не змусить нас схилити голову, жоден тиск не змусить нас скоритися», - попередив він.

На уточнювальне запитання про загрозу передачі українських технологій «Мотор Січі» Росії у випадку угоди з Китаєм він сказав: «Це необґрунтовані домисли».

Нагадаємо, 27 серпня радник Дональда Трампа Джон Болтон заявив у Києві, що США застерігають Україну від співпраці з Китаєм. Напередодні газета The Wall Street Journal написала, що Болтон спробує переконати український уряд не продавати китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation "Мотор Січ".

У Білому домі вважають, що ця угода дасть Китаю важливі оборонні технології і дозволить йому розширити військовий потенціал. Китай зацікавлений у придбанні більш ніж 50% "Мотор Січі", ще 25% може безоплатно отримати ДК "Укроборонпром".

На цьому ж брифінгу Посол КНР в Україні Ду Вей заявив, що США не мають права "нахабно втручатися" в співробітництво України і Китаю у військовій сфері.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram