ГоловнаПолітика

Українських моряків відправлять "сидіти" на батьківщину, - РосЗМІ

Можливий обмін полоненими вже почався.

Українських моряків відправлять "сидіти" на батьківщину, - РосЗМІ
Фото: EPA/UPG

Основну частину в'язнів, яких Росія планує відправити в Україну, становитимуть військовополонені моряки, захоплені в Керченській протоці.

Про це повідомляє Коммерсант із посиланням на джерело, близьке до переговорного процесу.

Кримінальну справу стосовно 24 українських моряків можуть відправити в Україну для подальшого розслідування разом з його фігурантами. Українців, засуджених у Росії, можуть помилувати указом президента РФ Володимира Путіна в обмін на помилуваних росіян, засуджених в Україні.

"Українців помилують, якщо від них надійдуть звернення на ім'я Путіна. При цьому кілька людей, в тому числі режисер Олег Сенцов, відмовилися писати прохання про помилування - це спричинить визнання провини. Якщо Сенцов не передумає, то його можуть відправити в Україну відбувати покарання, призначене російським судом", - йдеться в матеріалі.

Адвокати полонених моряків від будь-яких коментарів утрималися, мотивувавши це тим, що бояться зірвати початий між сторонами діалог. Своєю чергою адвокат Дмитро Дінзе вважає, що юридично оформити обмін українських моряків неможливо. "Хіба що справу щодо них буде припинено за відсутністю складу або події злочину. Або за непричетність до злочину, тільки так", - сказав адвокат.

Відповідальний секретар Громадської спостережної комісії (ГСК) РФ Іван Мельников повідомив, що в московському СІЗО "Лефортово" утримують понад 30 громадян України, включаючи заарештованих українських моряків.

"Зараз у "Лефортово" точно перебувають Володимир Балух, Павло Гриб, Станіслав Клих, Олександр Кольченко, Роман Сущенко і Євген Панов", - сказав він "Интерфаксу".

У четвер представників ГСК Москви не пустили в слідчий ізолятор для перевірки умов утримання етапованих громадян України. Керівництво "Лефортово" мотивувало відмову міркуваннями безпеки.

В адміністрації СІЗО не підтвердили інформацію, що в нього з колонії в Ямало-Ненецькому автономному окрузі етапували режисера Олега Сенцова, засудженого в РФ на 20 років за звинуваченням у тероризмі.

Увечері 29 серпня телеграм-канал "Незигарь" повідомив, що колона автозаків в супроводі вертольотів прямує на підмосковний аеродром Остаф'єво, що може свідчити про початок процедури обміну полоненими. Офіційно ця інформація не підтверджена.

Раніше в Кремлі заявили, що наразі не готові офіційно обговорювати обмін полоненими, але "контакти здійснюються".

Нагадаємо, останнім часом російські та українські ЗМІ активно обговорюють тему можливого обміну в'язнів між Україною і Росією. 21 серпня російські ЗМІ також повідомляли про можливу видачу Україні п'ятьох політв'язнів, а в московському СІЗО "Лефортово" підтвердили, що політв'язнів Балуха, Карпюка, Клиха, Кольченка і Сущенка перевезено до них. Сьогодні також з'явилася інформація, що Сенцова теж перевезли в СІЗО Москви. Адвокат режисера цієї інформації не підтвердив. Однак мати Сенцова Людмила повідомила, що "Олег уперше за довгий час не подзвонив їй", хоча раніше завжди зв'язувався з нею наприкінці місяця.

28 серпня керівника "РИА Новости Украина" Вишинського, обвинуваченого в державній зраді, випустили з-під варти під особисте зобов'язання. Пізніше стало відомо, що його звільнення відбулося в рамках підготовки до обміну "35 на 35" і за згодою самого Вишинського.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу нардеп Ахтем Чийгоз повідомив, що прибуття утримуваних в РФ політв'язнів очікується цієї п'ятниці, 30 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram