ГоловнаПолітика

Зеленський і Меркель провели четверту за останні місяці телефонну розмову (оновлено)

Досягнуто домовленості про підготовчу зустріч дипломатичних радників глав "нормандської четвірки" 2 вересня.

Зеленський і Меркель провели четверту за останні місяці телефонну розмову (оновлено)
Фото: EPA/UPG

28 серпня президент України Володимир Зеленський і канцлер Німеччини Ангела Меркель провели четверту за останні місяці телефонну розмову.

Про це повідомив посол України в Німеччині Андрій Мельник.

"Сьогодні відбулася 4-та за останні місяці телефонна розмова Президента Володимира Зеленського та Федерального канцлера Ангели Меркель. Німеччина продовжує залишатися надійним другом і стратегічним партнером України!"- написав він в твіттері.

Раніше Мельник написав, що він обговорив з міністром закордонних справ Німеччини Хайко Маасом перспективи майбутнього саміту в "нормандському форматі" (Україна, Німеччина, Франція, Росія).

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент України Володимир Зеленський виступили за швидке проведення саміту в "нормандському форматі", повідомив офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт.

За його словами, в середу Меркель і Зеленський провели телефонну розмову, сторони обговорили ситуацію в Україні.

"Канцлер і президент вважають, що мінські угоди повинні бути повністю реалізовані. Вони виступають за швидке проведення саміту в "нормандському форматі", - йдеться в заяві Зайберта, яку цитує Інтерфакс-Україна.

Оновлення. Пресслужба Зеленського повідомляє, що глави держав обговорили результати саміту "Групи семи" в Біарріце. Президент України подякував за послідовну позицію ФРН щодо неможливості повернення Росії в G7 в умовах агресії проти України і окупації Криму.

"Володимир Зеленський повідомив про ситуацію з безпекою на сході України, зокрема виконання українською стороною домовленостей з розведення сил і засобів в районі Станиці Луганської. Він також підтвердив, що Україна залишається послідовною у виконанні своїх зобов'язань щодо мирного врегулювання на Донбасі з використанням політико-дипломатичних механізмів", - йдеться в повідомленні.

Президент закликав терміново провести зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" для обговорення мирного процесу і узгодження подальших кроків щодо врегулювання конфлікту.

"Зі свого боку Ангела Меркель висловила підтримку зусиль України, спрямованих на встановлення миру на Донбасі, погодившись з необхідністю проведення зустрічі на вищому рівні найближчим часом. Досягнуто домовленості про підготовчу зустріч дипломатичних радників глав держав і урядів 2 вересня цього року", - повідомляє пресслужба Володимира Зеленського.

Нагадаємо, 26 серпня президент Франції Еммануель Макрон заявив, що наступні переговори в "нормандському форматі" відбудуться у вересні, проте дати не назвав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram