ГоловнаПолітика

Богатирьову заарештували на два місяці

Ексміністр повернулася в Україну, щоб відразу потрапити в СІЗО.

Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання прокуратури Києва про застосування запобіжного заходу колишньому міністру охорони здоров'я Раїсі Богатирьовій у вигляді утримання під вартою й ухвалив заарештувати її на два місяці. Вона може вийти під заставу 6 млн гривень.

Про це повідомив із залу засідань кореспондент LB.ua.

Заставу за Богатирьову може внести нардеп Вадим Новинський, сказала ексміністр Олена Лукаш, яка була присутня на судовому засіданні.

Фото: Макс Левін

Розгляд клопотання щодо Богатирьової почався близько 15:45. Її спочатку завели в скляний бокс для підсудних, але після цього випустили за стіл до адвоката.

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Левин

Фото: Макс Требухов

Прокурор обґрунтував необхідність арешту Богатирьової тим, що вона чотири останні роки проживала за кордоном або, можливо, в Криму і весь цей час не з'являлася в органи досудового розслідування.

У 2014 році офіційно кордон не перетинала, тому є загроза, що зробить це ще раз.

Адвокат Дмитро Бєляєв, своєю чергою, заявив, що напередодні, після затримання, Богатирьову привозили до суду близько 17-ї години вечора, але не змогли знайти матеріалів про обрання запобіжного заходу у 2015 році. При цьому він стверджує, що прокуратура була повідомлена про повернення Богатирьової.

Фото: Макс Требухов

Він також заявив, що МОЗ відмовилося підтверджувати заподіяння збитків діями Богатирьової, а саме підозру не вручали належним чином. Відповідно, адвокат вважає, що вона не набула статусу підозрюваної, а тому її затримання є незаконним.

Оновлення 17:20. Богатирьову вивели з зали суду.

Нагадаємо, навесні 2015 року Печерський райсуд Києва задовольнив клопотання слідчого Генпрокуратури про заочний арешт Богатирьової за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу.

Згідно з постановою, після затримання підозрюваної не менш ніж через 48 годин слідчий повинен доставити її в суд для розгляду питання про застосування запобіжного заходу.

Богатирьова повернулася в Україну 27 серпня після того, як Голосіївський районний суд Києва зобов'язав Генеральну прокуратуру закрити справу проти неї.

Їй закидали розтрату 63,5 млн грн під час закупівлі в 2011-2013 роках імунобіологічних препаратів, ліків, медвиробів і обладнання за суттєво завищеними цінами, а також розтрату 279 млн грн, які були використані в першій половині 2013 року на закупівлю інсулінів у "Індару".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram