ГоловнаПолітика

Болтон не зустрічатиметься з керівництвом "Мотор Січі", але обговорить продаж заводу з українською владою

"Зеленському варто переконатися, що Україна виграє від продажу "Мотор Січі".

Болтон не зустрічатиметься з керівництвом "Мотор Січі", але обговорить продаж заводу з українською владою
Джон Болтон
Фото: 5.ua

Радник президента США Дональда Трампа з питань національної безпеки Джон Болтон заявив, що не зустрічатиметься з керівництвом компанії "Мотор Січ" через її продаж Китаю, однак він має намір обговорити цю ситуацію з представниками української влади, щоб почути їхню оцінку ситуації.

Про це Джон Болтон розповів в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Я не буду зустрічатися з ними (з керівництвом). Але мова про питання, яке є важливим як для України, так і для США, Європи, Японії, Австралії, Канади й інших країн. Ідеться про зусилля Китаю використовувати позитивний торговий баланс цієї країни для того, щоб отримати економічні важелі в різних країнах світу, щоб отримати вигоду від оборонних технологій, які розробили інші країни... Йдеться про довгострокову стратегію Китаю збільшити свій вплив по всьому світу, у них - свої уявлення про те, як мав би виглядати світовий порядок", - сказав радник Трампа.

Радник Трампа не відповів, чи може США запропонувати "Мотор Січі" щось взамін, аби запобігти укладенню контракту, проте додав, що буде радий обговорити ці питання з українською владою.

Він також зазначив, що спочатку угоди Китаю можуть мати дуже сприятливі умови фінансування, але трохи пізніше вони виявляються не такими сприятливими. За його словами, китайці йдуть на відверто корупційні дії в багатьох країнах, щоб гарантувати комерційний успіх для своїх компаній.

Болтон не висловив однозначної відповіді проти він продажу "Мотор Січі" чи ні, однак підкреслив, що нова українська влада повинна переконатися в тому, що продаж компанії принесе для України очікуваний результат.

"Я не хочу говорити про конкретні угоди, але дійсно вважаю, що уряд, який діє у власній суверенній сфері, має право захищати свою оборонну галузь і бажати добробуту для українського народу. Тому я думаю, що нова українська влада на чолі з президентом Зеленським очевидно зараз вважає це своїм високим пріоритетом, і він повинен був би переконатися, перш ніж операцію такого роду дозволять здійснити, що від цього дійсно виграє український народ", - додав Джон Болтон.

Нагадаємо, 27 серпня Болтон прибув з візитом до Києва. Напередодні повідомляли, що радник президента США має намір зустрітися з керівництвом "Мотор Січі" і переконати його відмовитися від ідеї продати компанію Китаю.

У липні 2019 року стало відомо, що віргінська Skyrizon Aircraft Holdings Limited, пов'язана з Китаєм, збирається отримати контроль над "Мотор Січчю" спільно з "Укроборонпромом".

У рамках багатоступеневої угоди Skyrizon Aircraft, яка зараз володіє 9,99% акцій "Мотор Січі", планує отримати контроль понад 50% над іншими офшорними акціонерами українського підприємства - Granum Corporation (9,30% акцій), Likatron Enterprises Limited (9,99 % акцій), Reckoner Investment Holdings Limited (9,99% акцій).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram