ГоловнаПолітика

Болтон не виключає участі США в "нормандському форматі"

Участь США в переговорах Зеленський може обговорити з Трампом на зустрічі у Варшаві.

Болтон не виключає участі США в "нормандському форматі"
Фото: EPA/UPG

Радник президента США Дональда Трампа з питань національної безпеки Джон Болтон не виключає участі США або Великобританії в "нормандському форматі" переговорів з врегулювання конфлікту на сході України.

Про це Болтон розповів в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Нормандський формат" може тривати, якщо цього хочуть сторони-учасники. Якщо вони вважають, що це прийнятний шлях, щоб рухатися вперед, то США і, я впевнений, Великобританія - будуть раді взяти в цьому участь. І питання до представників влади України - який шлях, на їхню думку, матиме більше переваг. Ми будемо раді їх підтримати", - зазначив Болтон.

Він додав, що можливість участі США в переговорах президент Зеленський може обговорити зі своїм американським колегою Дональдом Трампом на зустрічі у Варшаві.

"Я думаю, з погляду США, вирішення питань щодо Донбасу і Криму, а також глобальні питання ролі Росії в Європі, використання військової сили в післявоєнній Європі - все це для США цікаво. Це не тільки європейська тема - це глобальні питання. ...Тому якщо президент Зеленський буде вважати, що ми повинні брати участь у пошуку виходу із ситуації, ми повинні розглянути такий варіант", - зазначив радник президента США.

Останніми тижнями йдуть розмови про те, що після тривалої перерви вже найближчим часом може пройти новий саміт у "нормандському" форматі, за участю керівників України, Франції, Німеччини і Росії. Із закликами провести такий саміт виступає президент України Володимир Зеленський. Він також пропонував розширити коло учасників за рахунок керівників Великобританії і США, але ця пропозиція наразі не була підтримана.

26 серпня президент Франції Еммануель Макрон заявив, що наступні переговори в "нормандському форматі" відбудуться у вересні, однак дати не назвав.

Нагадаємо, 27 серпня Болтон прибув з візитом до Києва. Напередодні повідомлялося, що радник президента США має намір зустрітися з керівництвом "Мотор-Січ" і переконати його відмовитися від ідеї продати компанію Китаю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram