ГоловнаПолітика

​Стара система голосування "Рада-3" без сенсорної кнопки готова до роботи

Підготовча група новообраних нардепів проводить чергове засідання.

​Стара система голосування "Рада-3" без сенсорної кнопки готова до роботи
Фото: Макс Левин

Підготовча група новообраних народних депутатів Верховної Ради 9-го скликання розпочала чергове засідання.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Засідання почалося не о 18:00, як було заплановано, а о 18:40. Весь цей час журналісти спостерігали, а телеканал "Рада" транслював процес переговорів.

"Для початку я хочу вибачитися перед нашими глядачами, адже ми весь цей час були в прямому ефірі в процесі наради щодо квот і розподілу комітетів", - заявив головуючий на засіданні Дмитро Разумков.

Він попросив Апарат ВР на майбутнє забезпечувати таку публічну трансляцію, щоб це "було цікаво нашим телеглядачам".

Другою взяла слово ексвіцеспікер і майбутня нардеп "Європейської солідарності" Ірина Геращенко. Вона наполягла на тому, щоб завтра на підготовчу групу були запрошені силовики - для надання свідчень щодо перевірки системи голосування.

У відповідь на це Разумков нагадав, що відбувалося тестування "Ради-3" і були спроби ввести в дію сенсорну кнопку. Саме тому в залі були присутні представники Служби безпеки і розслідувань Держбюро.

"Думаю, що пояснення повинен дати саме Апарат ВР", - сказав Разумков.

За його дорученням в.о. голови апарату ВР Петро Боднар пояснив, що тестування системи голосування сьогодні відбувалося в присутності силовиків. "За підсумками перевірки, програма "Рада-3" і технічні супроводжувальні засоби готові до супроводу роботи", - повідомив він.

Водночас, Боднар наголосив, що через присутність у Раді представників СБУ і ДБР він не виключає "наслідків втручання в систему".

Разумков у відповідь нагадав, що сенсорна кнопка не сертифікована розробником.

"Давайте будемо чесними", - сказав він.

Потім майбутні народні депутати проголосували за питання про порядок фінансової компенсації за проживання народних обранців. А також - про порядок присяги новообраних нардепів. Також "фіналізується процес розсадження депутатів у залі", його буде вирішено остаточно вже завтра.

Нагадаємо, 23 серпня один з лідерів партії "Слуга народу" Руслан Стефанчук, який претендуватиме на пост Першого віцеспікера, анонсував перехід на нову систему голосування "Рада-4". Він заявив, що сенсорної кнопки там не буде, тому що це "така річ, яка просто реагує на тепло людини".

Сьогодні, 27 серпня, за два дні до першого урочистого засідання Верховної Ради України IX скликання в стінах парламенту спалахнув скандал. Нібито спікер Ради ІІ скликання Андрій Парубій разом з в.о. голови Апарату ВР Петром Боднаром особисто вирішили ввімкнути "сенсорну кнопку" системи голосування, яку не вмикали всі останні п'ять років роботи попереднього парламенту. У "Слузі народу" такі спроби назвали "справжньою диверсією і підступами колишньої влади"... Детальніше читайте в репортажі LB.ua "Страсті за кнопкою".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram