ГоловнаПолітика

Міжнародна комісія юристів закликала Україну розслідувати вбивство адвоката в Кропивницькому

"Винуватці мають бути притягнуті до відповідальності".

Міжнародна комісія юристів закликала Україну розслідувати вбивство адвоката в Кропивницькому
Фото: icj.org

Міжнародна комісія юристів (ICJ) закликала Україну розслідувати вбивство адвоката Олександра Іванова, якого 22 серпня застрелили в Кропивницькому.

Про це йдеться на сайті Національної асоціації адвокатів України.

"Убивство адвоката Олександра Іванова має розслідуватися незалежно, оперативно і ретельно, а винуватці мають бути притягнуті до відповідальності", - заявив Темур Шакіров, старший юридичний радник ICJ.

"Якщо життя адвоката завжди в небезпеці через здійснення ним своїх функцій, то не можна говорити про жодний позитивний результат від законодавчого реформування. Під час своєї недавньої місії в Україні делегація ICJ дізналася про випадки вбивства адвокатів. Цей випадок демонструє відсутність прогресу в питанні гарантій безпеки адвокатів в Україні", - додав він.

Згідно з основними положеннями ООН про роль адвокатів, уряди повинні забезпечити адвокатам можливість працювати в обстановці, вільній від погроз, перешкод, залякування або невиправданого втручання (принцип 16). Основні принципи ООН вказують, що там, де безпека адвокатів перебуває під загрозою у зв'язку з виконанням професійних обов'язків, влада повинна вповні захистити їх (принцип 17).

Міжнародна комісія юристів - (The International Commission of Jurists) - недержавна організація, що працює у сфері міжнародного права прав людини і міжнародних стандартів системи правосуддя. Комісія є постійною групою з 60 провідних юристів (суддів і адвокатів) з різних країн, у тому числі представників вищого ешелону судової влади в Австралії, Канаді, Південній Африці, Німеччині, Аргентині та інших країнах світу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram