ГоловнаПолітика

ДСА відкрила нову будівлю апеляційного адмінсуду в Одесі

За зразок був узятий один з кращих судів Німеччини в Мюнхені.

Фото: ДСА

Державна судова адміністрація України завершила черговий проєкт щодо поліпшення умов доступу до правосуддя. Про це Українським Новинам повідомила пресслужба ДСА.

23 серпня в Одесі відбулося урочисте відкриття приміщення П'ятого апеляційного адміністративного суду (раніше він мав назву Одеський апеляційний адміністративний суд), який розташувався на вул. Софіївській, 19.

У церемонії взяли участь голова Державної судової адміністрації Зіновій Холоднюк, голова Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха, голова Ради суддів України Богдан Монич, голова П'ятого апеляційного адміністративного суду Олександр Джабурі та інші високі гості.

Фото: ДСА

Сам суд був створений майже два роки тому, в грудні 2017-го, але приміщень для здійснення правосуддя не вистачало, тому Державна судова адміністрація звернулася до уряду з ініціативою прийняти до сфери управління приміщення військового містечка площею понад 7,5 тис. кв.

За рахунок державних коштів була створена проєктна документація ремонтно-реставраційних робіт об'єкта, яка згодом отримала позитивний експертний висновок.

Під час планування приміщень за зразок був узятий один з кращих судів Німеччини - Баварський адміністративний суд (м. Мюнхен).

Як зазначив голова ДСА, німецький суд відвідувала група українських проєктантів, щоб врахувати і перейняти кращий досвід.

На запитання, в чому унікальність відновленого приміщення, Холоднюк відповів: "Це приміщення перебувало у занедбаному стані і було передано на баланс ДСА в 2016 році. І перед нами стояло завдання у найкоротші терміни відновити цю історичну будівлю з однією головною метою - забезпечити гідний доступ людей до правосуддя. І ми виконали його практично за 2 роки".

Фото: ДСА

У ДСА зазначають, що завдяки вдалим конструкторським і дизайнерським рішенням, а також враховуючи європейські стандарти, вдалося облаштувати просторі зали судових засідань та комфортні офіси для суддів, кімнати для медіації, зони очікування.

Зали судових засідань обладнані системами відеоконференцзв'язку, а саме приміщення оснащене системами кондиціонування, відеоспостереження, IP-телефонією і Wi-Fi.

Фото: ДСА
Фото: ДСА
Фото: ДСА
Фото: ДСА

"Проведені роботи з відновлення приміщення забезпечили мешканців Одеської, Миколаївської та Херсонської областей можливостями для захисту і відновлення порушених прав і законних інтересів у належних для здійснення судочинства умовах", - зазначив Холоднюк.

Що ж стосується маломобільних груп населення, то Державна судова адміністрація створила для таких категорій громадян всі необхідні умови для розміщення в залах судових засідань та інших приміщеннях.

На вході до суду облаштовані розсувні двері, пандуси, а всі навігаційні стенди оснащені рельєфно-точковим шрифтом Брайля.

Фото: ДСА
Фото: ДСА

Загальна вартість виконаних ремонтно-реставраційних робіт становить близько 178 млн грн, а загальна площа суду становить майже 9 тис. кв. м.

Холоднюк наголосив, що "ці кошти є інвестиціями держбюджету в поліпшення доступності правосуддя для громадян".

Як зазначив глава ДСА, за 5 років роботи вдалося реконструювати і відкрити вже 75 приміщень судів.

Холоднюк також повідомив, що до кінця року заплановано відкриття ще не менш ніж 10 будівель судів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram