ГоловнаПолітика

Аваков пообіцяв посилити боротьбу з контрабандою сигарет

Частка нелегальної продукції сигарет за останні роки збільшилася в сім разів, практично до 10%.

Аваков пообіцяв посилити боротьбу з контрабандою сигарет
Фото: Макс Левин

Міністерство внутрішніх справ має намір посилити боротьбу з нелегальним обігом тютюнових виробів в Україні.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на засіданні колегії МВС 23 серпня, повідомляє пресслужба МВC.

"Ми повинні покласти край ринку контрабандних сигарет і контрафактному виробництву на українських фабриках", - сказав глава МВС.

Міністр навів аналітичні дані компанії KPMG, згідно з якими Україна є найбільшим постачальником контрабанди сигарет в Євросоюз. Водночас одне з джерел контрабандних потоків - внутрішній ринок України.

"Частка нелегальної продукції сигарет за останні роки збільшилася в сім разів, практично до 10%. Втрати бюджету в 2018 році становили 3 млрд грн. Крім того, за даними ДФС, близько 50% роздрібно-оптової торгівлі сигаретами перебувають в тіні, що, за нашою оцінкою, в 2018 році призвело до втрат у державному та місцевих бюджетах на рівні 2,5 млрд грн. За попередніми розрахунками, втрати в державних і місцевих бюджетах за 6 місяців 2019 року вже становили 2 млрд грн. А до кінця року втрати можуть становити 4 млрд грн", - сказав Аваков.

Заступник голови Національної поліції - начальник Департаменту захисту економіки Ігор Купранець повідомив, що Департамент захисту економіки Нацполіції України викрив "сіру" схему ухилення від сплати 5% акцизного збору під час реалізації тютюнових виробів. Підприємства, що торгують сигаретами, не відображають у бухгалтерському обліку більшу частину продукції, проданої за готівку, а натомість відображають інші групи товарів. Отриманий в результаті такої схеми тіньовий грошовий обіг легалізують за допомогою спеціальних конвертаційних центрів.

За словами Купранця, Департамент захисту економіки наклав арешти на рахунки 52 підприємств на загальну суму понад 1 млрд грн.

Також заступник голови Нацполіції звернувся до міністра фінансів Оксани Маркарової з проханням надати допомогу з боку податкових органів у боротьбі з нелегальним тютюновим ринком.

Раніше повідомлялося, що МВС оголосило про ліквідацію Департаменту захисту економіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram