ГоловнаПолітика

Засуджений бойовик Седіков попросив Зеленського про помилування

Седіков був серед 22 росіян, які в 2018 році просили Путіна повернути їх на батьківщину.

Засуджений бойовик Седіков попросив Зеленського про помилування
Осужденный в Украине россиянин Алексей Седиков. 22 августа 2019.
Фото: Громадське

Росіянин Олексій Седіков, засуджений в Україні за тероризм через те, що воював на боці бойовиків, написав заяву-прохання про помилування на ім'я президента Володимира Зеленського.

Про це Седіков розповів Громадському.

"Десь два тижні тому до мене прийшли співробітники СБУ і запитали, чи хочу я на обмін, я сказав, що так, і мені запропонували написати заяву на помилування. І десь тиждень тому я написав заяву. Тепер чекаю новин, більше нічого не знаю", - сказав ув'язнений.

Седіков - лейтенант запасу збройних сил РФ, в 2016 році він почав воювати на боці бойовиків угруповання "ЛНР". У липні 2016 року Седікова затримали українські військові, тоді він отримав поранення ноги. У 2017 році його визнали винним у терористичній діяльності і засудили до 11 років в'язниці. Він є в списку росіян, яких Україна готова обміняти на політв'язнів в Росії і на Донбасі.

Його вже возили на обмін в грудні 2017 року, але повернули, як і всіх інших росіян.

Седіков був серед 22 росіян, які в 2018 році звернулися до президента РФ Путіна з проханням повернути їх на батьківщину.

Нагадаємо, російське агентство "Інтерфакс" з посиланням на власні джерела вранці 21 серпня повідомило, що п'ять українських політв'язнів перевезли в Москву і готуються видати Україні. У той же час російське видання "Коммерсант" повідомило, що до обміну готують полонених українських моряків. У свою чергу Україна може передати РФ головного редактора "РИА Новости-Україна" Кирила Вишинського.

У "Лефортово" взяли передачі для політв'язнів Сущенка, Сізоновіча і Панова. Також в цьому СІЗО взяли передачу для українських політв'язнів Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка, Павла Гриба і Миколи Карпюка. Всі вони досі утримувалися в різних колоніях Росії.

20 серпня стало відомо, що український політв'язень Микола Карпюк "вибув "з російської в'язниці "Володимирський централ". Адвокат вважає, що Карпюк міг "вибути" з тієї ж причини, що і політв'язень Володимир Балух, якого 16 серпня вивезли з колонії міста Торжок Тверської області.

Увечері 21 серпня в московському СІЗО підтвердили, що до них перевели п'ять українських політв'язнів - Станіслава Клиха, Миколу Карпюка, Олександра Кольченка, Володимира Балуха і Романа Сущенка. До недавнього часу вони перебували в різних колоніях в Росії.

Раніше російське видання РБК повідомило, що Росія і Україна домовилися про обмін за формулою "33 на 33".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram