ГоловнаПолітика

Зеленський подякував Джонсону за відмову повертати Росію в G7

Британський прем'єр запросив президента України в Лондон.

Зеленський подякував Джонсону за відмову повертати Росію в G7
Мэр Лондона Борис Джонсон
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський у четвер провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Великобританії Борісом Джонсоном.

Про це повідомила пресслужба президента.

Зеленський подякував Джонсону за підтримку України у світлі нещодавніх заяв про можливість повернення Росії у "Велику сімку". Сторони відзначили, що відновлення членства РФ неможливе, поки вона систематично порушує норми міжнародного права і підриває європейську і світову безпеку.

"Співрозмовники погодилися, що в умовах агресії РФ в Україні, окупації Криму та невиконання Росією Мінських домовленостей неможливо вести мову про повернення РФ на міжнародний майданчик, де вирішуються глобальні проблеми", - йдеться в комюніке.

Джонсон пообіцяв, що 24-26 серпня повторить свою позицію під час саміту "Сімки".

Британський прем'єр запросив президента України відвідати Лондон з офіційним візитом і привітав з Днем Незалежності.

Нагадаємо, що за кілька днів до саміту G7 президент США Дональд Трамп заявив про необхідність розширити формат G7 до G8, відновивши в ньому членство Росії. Президент Франції Еммануель Макрон сказав, що це буде можливо після припинення агресії РФ в Україні.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і прем'єр Великобританії Боріс Джонсон погодилися, що зараз повертати Росію в G7 було б завчасно.

Росію виключили зі складу G8 2014 року після анексії українського Криму. У червні 2018 року голова Білого дому вже висловлювався за повернення РФ в цей міжнародний клуб, але пропозиція не знайшла відгуку в інших його членів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram