ГоловнаПолітика

Зеленський відреагував на заяви про можливе повернення Росії в G8

Президент вважає, що це можливо тільки після деокупації Криму і Донбасу, а також звільнення політв'язнів.

Зеленський відреагував на заяви про можливе повернення Росії в G8
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський вважає, що сигналом про готовність Росії повернутися у G8 ("Велику вісімку") має стати повернення Криму, припинення боїв на Донбасі і звільнення політв'язнів і захоплених українських моряків.

Про це він написав у фейсбуці в ніч на четвер.

"З березня 2014 року, після призупинення участі Росії у G8, нічого не змінилося. Український Крим, як і раніше, окупований, український Донбас досі потерпає від війни", - написав президент.

"Повернення окупованого Криму, припинення бойових дій на Донбасі і звільнення понад 100 політичних в'язнів і українських моряків, яких утримує Кремль, буде справжнім серйозним сигналом світу про те, що Росія готова знову зайняти своє місце в порядку денному високої дипломатії", - підкреслив Зеленський.

Він також подякував державам, які підтримують Україну у відстоюванні територіальної цілісності і суверенітету.

Нагадаємо, напередодні президент США Дональд Трамп висловив упевненість у необхідності розширити формат G7 до G8, відновивши в ньому членство Росії. Про це він заявив за кілька днів до саміту "Великої сімки", який пройде 24-26 серпня у французькому Біарриці. Канцлер Німеччини Ангела Меркель і прем'єр Великобританії Борис Джонсон зійшлися на думці, що зараз повертати Росію в G7 було б завчасно.

Росія була виключена зі складу G8 2014 року після анексії українського Криму. У червні 2018 року голова Білого дому вже висловлювався за повернення РФ в цей міжнародний клуб, але пропозицію не підтримали інші його члени.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram