ГоловнаПолітика

Консульство РФ попросило з фігуранта "справи 2 травня" Мефьодова €80 за паспорт

Черговий громадянин Росії виявився непотрібний своїй країні.

Консульство РФ попросило з фігуранта "справи 2 травня" Мефьодова €80 за паспорт
Мефедов, Рыбин и Долженков

Генеральне консульство Російської Федерації в Одесі запросило з фігуранта "справи 2 травня" Євгенія Мефьодова, який вийшов з СІЗО після п'ятирічного арешту, 80 євро за оформлення документів.

Про це повідомила мати другого "куликівця", що звільнився, Тамара Долженкова.

"Ви не повірите, але в російському консульстві у нього зажадали за паспорт 80 євро", - йдеться в її фейсбуці.

Адвокат Мефьодова Валентин Рибін підтвердив цю інформацію.

"Історія про те, як з Євгена Мефьодова в Одеському консульстві РФ вимагали 80 євро за видачу паспорта, отримала певний резонанс. [Речник МЗС РФ] Марія Захарова з гнівом зажадала спростування фейку, що ганьбить МЗС РФ. Вона має рацію. Дійсно ганьба знатна. Уявіть собі, в якому гастрономі вантажником через добу працював би український консул, вимагаючи грошей з Сенцова в аналогічній ситуації. Але права М. Захарова тільки наполовину. Дійсно ганьба. Але, на жаль, не фейк", - йдеться в його фейсбуці.

"Представники генерального консульства Російської Федерації в Одесі не зробили абсолютно нічого, щоб Євген Мефьодов потрапив на свободу. Ці люди дозволили собі відмовити Мефьодову у видачі необхідних документів, оформленні паспорта і відмовляли в наданні хоча б мінімальної моральної підтримки", - додав Рибін.

Нагадаємо, в 2017 році суд Чорноморська виправдав Долженкова і Мефьодова у "справі 2 травня" про масові заворушення в Одесі, але СБУ тут же зробило їх фігурантами іншого провадження - про події 28 березня 2014 року в Миколаєві. Тоді організація "Одеська дружина", членами якої вони є, приїхала в це місто і провела акцію, під час якої демонструвалися прапори РФ, Російської імперії, ВМС РФ, георгіївські стрічки та вигукувалися проросійські гасла.

У серпні 2019 року ці фірми вийшли на свободу під заставу понад 150 тисяч гривень кожен, гроші зібрав депутат Верховної Ради Микола Скорик.

Сергій Долженков - активіст "Антимайдану", відомий також під псевдонімом "Капітан Какао". Разом з росіянином Мефьодовим він був активним учасником подій в Одесі 2 травня 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram