ГоловнаПолітика

Суд залишив під вартою чотирьох ексберкутівців, обвинувачених у вбивствах на Майдані

Раніше "беркутівця" Сергія Тамтуру відпустили під домашній арешт.

Суд залишив під вартою чотирьох ексберкутівців, обвинувачених у вбивствах на Майдані
Фото: facebook.com/HeavenlyHundredLawyers

Суд залишив під вартою колишніх співробітників спецпідрозділу "Беркут" Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка і Олега Янишевського, яких звинувачують у вбивствах на Майдані.

Про це повідомляє Адвокатська дорадча група.

"Тільки що Київський апеляційний суд залишив апеляційні скарги захисту без задоволення. Четверо обвинувачених беркутівців залишаються під вартою", - йдеться в повідомленні групи в фейсбуці.

Як повідомлялося, 19 серпня в Київському апеляційному суді мали розглянути скаргу адвокатів "беркутівців" на рішення Святошинського районного суду про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Аброськіна, Зінченка, Янишевського і Маринченка в справі за звинуваченням у вбивствах та інших злочинах, які привели до загибелі 49 чоловік 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській.

З невідомої причини обвинувачених до суду не доставили - їх увімкнули по відеозв'язку з камери. Як тільки почалося засідання, адвокат обвинувачених Аброськіна і Маринченка, Олександр Горошинський, заявив, що вважає неможливим розгляд справи без фізичної присутності обвинувачених в залі суду. Його підтримали його колеги, адвокати Ігор Варфоломєєв і Стефан Решко. В результаті розгляд скарги перенесли на 21 серпня.

Нагадаємо, 16 липня Святошинський суд відпустив "беркутівця" Сергія Тамтуру під домашній арешт. Решта четверо підозрюваних у цій справі - Олег Янішевський, Сергій Зінченко, Павло Аброськін і Олександр Маринченко - залишилися під вартою, але їхні адвокати також просили суд відпустити підзахисних під домашній арешт і подали апеляцію на рішення суду.

Прокурор у справі, Ігор Земсков, каже, що відпускати "беркутівців" під домашній арешт - великий ризик. Він пояснив, що обвинувачені є представниками роти спецпризначення, до складу якої загалом входило 26 осіб. 21 особа з цієї роти, крім цих 5 обвинувачених, є підозрюваними і ховаються на території РФ. Сторона звинувачення вважає, що їх ексколеги можуть надати їм будь-яку допомогу в приховуванні. Також є ризик знищення доказів.

Як раніше повідомлялося, в лютому і липні 2015 року правоохоронці затримали колишніх бійців спецроти "Беркута" Сергія Тамтуру, Олександра Маринченка та Олега Янишевського. У березні-квітні 2014 року були заарештовані ексспівробітники цієї спецроти Сергій Зінченко та Павло Аброськін і їх командир Дмитро Садівник, який втік з-під домашнього арешту.

10 лютого 2016 року справи були передані до суду, а 16 лютого - об'єднані в одне провадження. 7 липня 2019 року Генпрокуратура почала проведення додаткових слідчих експериментів на вулиці Інститутській в Києві у справах Євромайдану. Зокрема, здійснюється відтворення обстановки та обставин подій за епізодом 20 лютого 2014 року на Інститутській.

Також нагадаємо, 26 червня суд відпустив з-під варти ексглаву Служби безпеки в Києві і області Олександра Щеголєва, звинуваченого у злочинах проти Майдану. У мотиваційній частині його адвоката так само фігурувала стаття Конституційного Суду 176. А 5 червня Апеляційний суд змінив запобіжний захід на домашній арешт для снайпера "Омеги" Дмитра Хміля, який підозрюється у вбивстві героя Небесної Сотні, театрального режисера Олександра Храпаченка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram