ГоловнаПолітика

"Кримський диверсант" Присич вийшов на свободу і повернувся в Україну

Колишній політв'язень почувається нормально, але потребує лікування та реабілітації.

"Кримський диверсант" Присич вийшов на свободу і повернувся в Україну
Владимир Присич
Фото: стоп-кадр видео

Житель Харківської області Володимир Присич, якого в серпні 2016 року затримали в Криму у справі "українських диверсантів", вийшов на свободу і повернувся додому.

Про це повідомила Кримська правозахисна група з посиланням на родичів українця.

"Володимир вже перебуває вдома, в Харківській області, в колі сім'ї. Українець почувається задовільно, але потребує лікування та реабілітації", - йдеться у повідомленні.

Присич, далекобійник харківської фірми, яка постачала вироби в Крим, був затриманий окупаційною владою півострова в серпні 2016 року. Тоді ж були затримані Євген Панов, Андрій Захтей і Редван Сулейманов. Панова засудили до 8 років, Захтея - до 6,5, Сулейманов вже на волі.

Присич під тиском співробітників ФСБ і тортурами електричним струмом зізнався в шпигунстві проти Росії. У програмі телеканалу "Россия-1" чоловік розповів,що був завербований українською розвідкою в січні 2016 року, їздив по Криму і збирав дані про російську військову техніку, що розташована там. Пізніше він відмовився від цих свідчень.

8 травня 2017 року підконтрольний Росії Гагарінський районний суд Севастополя засудив українця до трьох років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму за зберігання наркотиків (ч. 2 ст. 228 КК Росії). За версією правозахисників, наркотики були підкинуті українцю в автомобіль тоді, коли його катували і змушували зізнатися в шпигунстві.

Українець відбував покарання в російській колонії Кабардино-Балкарії.

Нагадаємо, на початку серпня з Криму повернувся ще один політв'язень, житель Харкова Олександр Стешенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram