ГоловнаПолітика

СБУ звинуватила РФ у незаконному затриманні українських рибалок в Азовському морі

Їм погрожували і змусили зізнатися у браконьєрстві, хоча підстав для цього не було.

СБУ звинуватила РФ у незаконному затриманні українських рибалок в Азовському морі
Фото: Lb.ua

Служба безпеки України звинуватила Федеральну службу безпеки РФ у незаконному затриманні українських рибалок в акваторії Азовського моря. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

"Контррозвідка СБУ фіксує грубі порушення норм міжнародного права з боку співробітників ФСБ РФ щодо громадян України, які на законних підставах здійснюють вилов водних живих ресурсів в акваторії Азовського моря", - сказано в повідомленні.

Російська спецслужба незаконно затримує українців, а після погроз і шантажу домагається неправдивих свідчень про нібито браконьєрське виловлювання риби.

СБУ зазначає, що в 2018 році представники берегової охорони ФСБ РФ незаконно затримали двох українців, які на риболовецькому човні перебували в акваторії Азовського моря неподалік від Бердянська. При цьому під час огляду українського судна не було виявлено ніяких засобів для вилову, риби і т.д. Незважаючи на відсутність підстав для затримання, українців у примусовому порядку доставили в місто Єйськ Краснодарського краю.

Без адвокатів, консулів та інших уповноважених представники ФСБ незаконно допитали затриманих українців і вимагали підписати неправдиві свідчення про браконьєрське виловлювання риби забороненими знаряддями вилову.

У зв'язку з відмовою українців ФСБ почала погрожувати, що інкримінує їм диверсійну і шпигунську діяльність проти Росії, яка передбачає позбавлення волі терміном на 20 років. Через ці погрози українцям усе ж довелося дати неправдиві свідчення.

"ФСБ цинічно не приховувала своїх методів, відверто заявила про проведення повторного огляду судна, під час якого буде "знайдено" зброю, вибухівку, наркотики тощо", - підкреслюється в повідомленні.

Стосовно рибалок було порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 256 (незаконний видобуток водних біологічних ресурсів) і ч. 1 ст. 258-1 (незаконне полювання) Кримінального кодексу РФ. Після звільнення на них було накладено штраф і конфісковано катер і інше особисте майно.

Нагадаємо, нещодавно СБУ заявила, що спецслужби РФ намагаються вербувати українських військовослужбовців у соціальних мережах під виглядом жінок, які бажають познайомитися. Ці спроби вербування є численними.

ФСБ намагалася завербувати керівника підрозділу Збройних сил України, який служить в ООС. Жінка під час розвитку нібито їхніх особистих відносин дізналася про службу офіцера і намагалася дізнатися інформацію військового і громадсько-політичного характеру. Потім вона запропонувала військовому збирати інформацію в інтересах ФСБ за грошову винагороду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram