ГоловнаПолітика

Солом'янський суд скасував закриття справи проти ексголови НАЗК Корчак

Кримінальне провадження про призначення собі премій закрили в квітні цього року.

Солом'янський суд скасував закриття справи проти ексголови НАЗК Корчак
Фото: Еспресо.TV

Солом'янський районний суд скасував постанову НАБУ про закриття справи щодо колишньої голови Нацагентства з питань запобігання корупції Наталії Корчак. Ідеться про кримінальне провадження у справі про призначення Корчак самій собі премій. Про це повідомляє агентство "Українські новини" з посиланням на матеріали суду.

До суду надійшла скарга про те, що 16 квітня НАБУ закрило кримінальне провадження стосовно Корчак "у зв'язку з відсутністю в її діях складу кримінального злочину". На думку заявника, прийняте детективом рішення про закриття кримінального провадження не ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному дослідженні всіх обставин кримінального провадження.

Заявник зазначив, що детектив провів одну слідчу дію - допит Корчак, яка повідомила, що рішеннями НАЗК члени агентства "делегували" їй право на прийняття відповідних наказів про виплату премій членам.

Ніяких інших дій для встановлення фактичних обставин детективом здійснено не було, зокрема, детектив не отримував і не проводив самостійний аналіз зазначених рішень НАЗК, не отримував і не здійснив аналіз документів, створених Корчак як підставу для виплати грошових коштів членам НАЗК, не провів допитів інших членів НАЗК і не встановив фактичного обсягу отриманої грошової винагороди членами агентства.

У справі не було здійснено жодної слідчої (розшукової) дії, зокрема, не було отримано жодного тимчасово доступу до речей і документів, які були у володінні НАЗК і мають значення для цього кримінального провадження.

Проте суд 20 червня задовольнив скаргу заявника та скасував постанову НАБУ про закриття справи стосовно Корчак.

Нагадаємо, в квітні Національне антикорупційне бюро закрило кримінальне провадження про призначення Корчак премій самій собі і членам НАЗК.

Наталія Корчак керувала НАЗК два роки. У березні 2018 року її поміняли на Олександра Мангула.

Робота Корчак запам'яталася кількома скандалами. Наприклад, у березні 2017 року вона посварилася з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом на засіданні Кабміну через проблеми з реєстром електронних декларацій, який не впорався з навантаженням.

У листопаді 2017 року Корчак стала фігурантом ще одного скандалу. У відповідь на протокол НАЗК на директора НАБУ Артема Ситника його відомство порушило справу проти самої Корчак, закинувши їй купівлю паркомісць і їх використання для незадекларованих автомобілів.

Тоді ж директор департаменту фінансового контролю і моніторингу способу життя НАЗК Ганна Соломатіна публічно звинуватила керівництво НАЗК у повній залежності від АП. Зокрема, вона оприлюднила листування з "куратором" НАЗК в Адміністрації президента Олексієм Горащенковим, а також розповіла, як з АП дають вказівки членам НАЗК перевіряти або не перевіряти декларації чиновників, як-от: "не чіпати" е-декларації Ляшка, Шуфрича та декількох інших політиків. Але і цей скандал закінчився без будь-яких правових наслідків для його фігурантів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram