ГоловнаПолітика

САП оскаржила запобіжні заходи підозрюваних у справі "Роттердам+"

Прокурори наполягають на збільшенні розміру застав підозрюваних.

САП оскаржила запобіжні заходи підозрюваних у справі "Роттердам+"
Фото: Прямий

Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржила рішення Солом'янського районного суду про обрання запобіжного заходу підозрюваним у справі "Роттердам+" колишньому члену Нацкомісії з питань енергетики і комунальних послуг та чинному директору ДП "Оператор ринку" Володимиру Євдокимову і колишньому начальнику відділу НКРЕКУ Тарасу Ревенку.

Про це йдеться у повідомленні на сторінці САП у соціальній мережі Facebook.

Так, директору держпідприємства суд обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з альтернативою внесення майже 2 млн гривень застави. До іншого підозрюваного суд застосував запобіжний захід у вигляді застави у розмірі майже 2 млн гривень з покладанням певних процесуальних обов'язків.

"Не погоджуючись з вказаними рішеннями суду, прокурорами САП оскаржено обрані запобіжні заходи до суду апеляційної інстанції. В апеляційних скаргах прокурори наголошують на необхідності обрання запобіжних заходів відповідно до ролі кожного у вчиненні вказаного злочину, а також розміру завданих збитків – а саме ексначальнику управління енергоринку НКРЕКП у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 5 млн гривень та чинному директору ДП «Оператор ринку» - тримання під вартою із 50 млн гривень застави", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 8 серпня колишній глава Нацкомісії з питань енергетики і комунальних послуг Дмитро Вовк, директор ДП "Оператор ринку" Володимир Євдокимов, начальник відділу НКРЕКУ, керівник управління НКРЕКУ і два топменеджери холдингу ДТЕК отримали підозри у справі "Роттердам+". За версією слідства, через створену ними формулу українські споживачі отримали майже 19 млрд гривень збитків. Затримано наразі тільки колишнього члена НКРЕКУ, а нині директора ДП "Оператор ринку" Володимира Євдокимова.

НКРЕКУ наприкінці квітня 2016 року почала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію й затвердила її на другий-четвертий квартали 2016 року. Порядок передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки до України".

За формулою "Роттердам +" вугілля українських виробників купується за ціною палива у нідерландському порту Роттердам (південноафриканське або американське вугілля, транспортоване морем до порту). При цьому до ціни додали ще й уявну вартість перевезення з Роттердама в Україну і перевантажування такого вугілля у порту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram