ГоловнаПолітика

Для візового режиму з Росією потрібен додатковий ресурс, - держсекретар МЗС

Для цього потрібно збільшувати штат українського персоналу у консульських установах у РФ.

Для візового режиму з Росією потрібен додатковий ресурс, - держсекретар МЗС
Андрей Заяц
Фото: Укринформ

Якщо Україна прийме рішення про введення візового режиму з Російською Федерацією, українським дипломатам будуть потрібні додаткові ресурси для його реалізації.

Про це повідомив державний секретар Міністерства закордонних справ України Андрій Заяць в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Якщо таке завдання буде поставлено - ми його виконаємо, але для цього потрібен додатковий ресурс. Діючим ресурсом ми однозначно не впораємося", - сказав він.

При цьому він зазначив, що загальна кількість персоналу п'яти дипустанов України на території РФ не перевищує 80 осіб, включаючи обслуговуючий персонал, чергових комендантів тощо.

"Класичними методами оформлення віз в іноземних установах ми точно не впораємося - нам в рази треба буде збільшувати штат нашого персоналу у консульських установах в Росії", - зазначив Заяць.

Нагадаємо, рішення ввести візовий режим з РФ було прийнято Радою національної безпеки і оборони України ще у березні 2014 року, на самому початку російської агресії. Тоді на цей крок влада не пішла. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк говорив, що у збереженні безвізового режиму зацікавлені багато українців, в першу чергу на сході і півдні України, які їздять у Росію на заробітки і мають родинні стосунки по той бік кордону. У грудні 2015 року введення візового режиму з РФ підтримав діючий секретар РНБО Олександр Турчинов. Однак, за його словами, уряд зволікав з його введенням, побоюючись у відповідь заходів з боку Росії. В результаті було прийнято рішення посилити пропускний режим на кордоні.

У лютому 2016 року перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій разом з іншими депутатам запропонував ввести візовий режим з РФ.

Торік глава МЗС України Павло Клімкін заявив про необхідність введення біометричного візового режиму з РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram