ГоловнаПолітика

Держшахти додатково отримали 10 млрд гривень після введення формули "Роттердам+", - Волинець

Це дозволило сповільнити динаміку зростання заборгованості із зарплати.

Держшахти додатково отримали 10 млрд гривень після введення формули "Роттердам+", - Волинець
Михаил Волынец
Фото: Макс Левин

Державні шахти з моменту прийняття формули "Роттердам+" додатково отримали понад 10 млрд гривень, що дозволило сповільнити динаміку зростання заборгованості із зарплати.

Про це заявив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, передають "Українські новини".

"Державні шахти отримали 10 мільярдів гривень від підвищення ціни на вугілля, доводячи її поступово до європейського рівня цін. А приватні шахти вкладали інвестиції в розвиток вугільної галузі, свої шахти і нарощували видобуток вугілля", - сказав він.

До введення формули "Роттердам+" ціна на державне вугілля становила 1000-1200 грн/тонна, що навіть не покривало собівартість його видобутку. Після введення формули "Роттердам+" Міністерство енергетики та вугільної промисловості України поступово стало підвищувати суттєво занижену ціну вугілля державних шахт до ринкового рівня. Однак через тривале недофінансування і відсутність інвестицій у модернізацію собівартість усе одно росла, що спричиняло нові соціальні вибухи шахтарів.

Нагадаємо, гірники держшахт "Курахівська" і "Капітальна" знову страйкують, вимагаючи погасити заборгованість із зарплат. 12 серпня до протестів приєдналися працівники шахти "Україна". Гірникам не виплатили зарплату за кілька місяців, зокрема з шахтарями "Курахівської" розрахувалися на 80% тільки за травень, зарплати за червень і липень вони не отримали. Ситуація в шахтарському регіоні загострюється. 25 серпня гірники державних шахт планують організувати мітинги під Офісом президента і Кабміном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram