ГоловнаПолітика

Зеленський підтримує ідею створення кримськотатарської автономії, - Джемілєв

Джемілєв зазначив, що зараз "сприятлива ситуація в країні" для створення автономії.

Зеленський підтримує ідею створення кримськотатарської автономії, - Джемілєв
Фото: Сергей Нужненко

Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв розповів, що на зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським вони обговорили питання створення кримськотатарської національно-територіальної автономії.

Про це повідомляє ATR.

"Ми повідомили (президента - ред.), що робоча група закінчила роботу, і справа за тим, щоб подати (законопроект - ред.) до Верховної Ради. Зараз сприятлива ситуація в країні, велика фракція, і якщо буде воля Президента, то прохідність цього законопроекту дуже перспективна. Ми побачили готовність самого Президента, і якщо він зможе свою точку зору донести - за винятком деяких груп, які є в "Слузі народу", - то буде так, як скаже Президент", - сказав Джемілєв.

За словами лідера кримських татар, Зеленський готовий скликати конституційну комісію, щоб розглянути підготовлені поправки до десятої глави Конституції, і вже після цього винести законопроект на розгляд Верховної Ради. Однак, додав Джемілєв, говорити, чи набере цей законопроект необхідні 300 голосів, наразі рано.

Як повідомляли, 9 серпня, у Міжнародний день корінних народів світу, Президент Володимир Зеленський зустрівся з лідерами Меджлісу і представником Президента в АРК Антоном Кориневичем.

Нагадаємо, у вересні 2016 року Верховна Рада затвердила рекомендації Президенту, згідно з якими в Конституції України повинна з'явитися Кримськотатарська Автономная Республіка замість Автономної Республіки Крим.

У травні 2017 року в Україні була створена робоча група з напрацювання пропозицій змін і доповнень до Конституції України щодо АР Крим. До її складу увійшли народні депутати усіх фракцій, провідні правознавці та юристи, а також представники Меджлісу кримськотатарського народу.

У квітні 2018 року робоча група завершила роботу над поправками та прийняла текст змін і доповнень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram