ГоловнаПолітика

Україна вже 6 років не підписує жодного документа СНД і нічого не винна Співдружності, - заступник міністра МЗС Боднар

Заяви російського МЗС про 300-мільйонний борг безпідставні.

Україна вже 6 років не підписує жодного документа СНД і нічого не винна Співдружності, - заступник міністра МЗС Боднар
Флаги стран СНГ
Фото: www.belvpo.com

Публікація російських ЗМІ про нібито "заборгованість" України перед СНД і відсутність "офіційного повідомлення" про вихід України із цієї організації є відвертою маніпуляцією. Про це заявив заступник міністра закордонних справ Василь Боднар, пише "Укрінформ".

"Кремль не залишає спроб будь-яким способом повернути Україну під свій контроль, у тому числі через СНД. Україна ніколи не була членом цієї Співдружності, оскільки не підписала Статуту СНД. Ми були державою-засновником і учасником Співдружності, свого часу це мало сенс, але вже шостий рік поспіль Україна не підписує жодного документа, який приймається органами СНД", - зазначив Боднар.

Він повідомив, що з 2014 року Україна припинила сплату внесків до бюджету Співдружності і відтоді не підписувала щорічних рішень про Єдиний бюджет органів Співдружності, тобто не брала на себе зобов'язань зі сплати цих внесків.

"Тому жодної "заборгованості" не може існувати в принципі", - сказав дипломат.

Україна також максимально знизила рівень представленості в засіданнях вищих органів СНД - в деяких заходах брали участь тільки керівники іноземних дипломатичних установ виключно з метою захисту інтересів нашої держави.

Крім того, МЗС відкликало трьох представників України, які працювали на посадах у структурах Співдружності за квотою нашої держави, а в серпні 2018 року було ліквідовано Постійне представництво України при координаційних інститутах СНД.

Нагадаємо, раніше Міністерство закордонних справ Росії заявило, що заборгованість України перед СНД перевищила 300 млн рублів (близько $4,6 млн).

На початку 2019 року Україна вийшла із застарілого договору СНД часів планової економіки, а також із трьох договорів - Угоди про міждержавний обмін економічною інформацією від 26 червня 1992 року, Угоди про обмін інформацією в галузі зовнішньоекономічної діяльності від 24 вересня 1993 року і Угоди про співробітництво в галузі зовнішньоекономічної діяльності від 15 травня 1992 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram